Хиляда и сто души остават в неизвестност - две седмици след опустошителния пожар на хавайския остров Мауи, предаде Франс прес, като се позова на американското Федерално бюро за разследване (ФБР).

ФБР призова роднините на изчезналите да дадат ДНК проби, за да помогнат за тяхното издирване.

До момента е потвърдена смъртта на 115 човека.

Пожарът на Мауи е най-смъртоносният в САЩ през последния един век, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Огнената стихия унищожи почти напълно Лахайна. Историческият град, който е популярен сред туристите, имаше население от 12 хиляди души преди пожара, който вероятно е най-смъртоносното природно бедствие на Хавайските острови в историята.

При вчерашното си посещение на острова американският президент Джо Байдън обеща да подкрепя местните хора "толкова, колкото е необходимо" при възстановяването от пожарите.

Застанал до историческо баняново дърво, обгорено, но оцеляло от пожара, Байдън каза: "Смятам, че това е мощен, много мощен символ за това, което можем и ще направим, за да преодолеем тази криза."

Американският президент припомни личните си трагедии, като автокатастрофата, при която загиват първата му съпруга и дъщеря му. Той каза, че разбира какво изпитват хората на Мауи - "тази празнина в гърдите, като че ли си попаднал в черна дупка".