Броят на загиналите при горските пожари на Хавайските острови се е увеличил със 17 души до общо 53 и се очаква още да се повиши. Така огнената стихия се превърна в най-смъртоносното бедствие на островите, откакто те са част от Съединените щати, съобщиха световните агенции.

Всички снимки вижте тук>>>

Губернаторът на Хаваите Джош Грийн заяви по-рано, че щатът "не е имал инцидент с толкова много жертви от много години".

Снимка: БТА/АР

Хиляди хора останаха без дом, съобщи Грийн и допълни, че са разрушени 1700 сгради, а 80% от историческия град Лахайна е изпепелен.

Снимка: БТА/АР

Горският пожар на западния бряг на остров Мауи избухна във вторник и се разпространи бързо заради силните ветрове, предизвикани от преминаващ в близост ураган.

Пламъците се движат толква бързо, че много хора бяха неподготвени за стихията - имаше блокирани на улицата жители на град Лахайна или такива, които скачат в океана, в опит да се спасят. 

Снимка: БТА/АР

Американският президент Джо Байдън издаде "декларация за голямо бедствие" за горските пожари на хавайския остров, която освобождава средства за възстановяване.

Пожарите започнаха във вторник и се разпространиха бързо, подхранвани от силните ветрове, предизвикани от урагана "Дора".

Снимка: БТА/АР

Хиляди хора бяха евакуирани в импровизирани убежища, а 11 000 души все още са без ток на остров Мауи.

Снимка: БТА/АР