Американският президент Джо Байдън обеща да подкрепя хората от остров Мауи "толкова, колкото е необходимо" при възстановяването от пожарите, които отнеха живота на повече от 114 души на хавайския остров преди почти две седмици, предаде Ройтерс.

"Фокусирани сме върху това, което следва. Това е дългосрочното възстановяване ... и ще го направим заедно", каза Байдън, който беше видимо развълнуван след обиколката на изпепеления град Лахайна. Той добави, че ще гарантира "гласове ви да бъдат чути" и ще зачита местните традиции.

"Американският народ е с вас", каза американският президент на оцелелите от пожарите на 8 август, застанал до губернатора на Хавай, Джош Грийн, сенатори от острова и един конгресмен от Мауи.

"Ще ви подкрепяме, колкото е необходимо", каза Байдън, застанал до историческо баняново дърво, обгорено, но оцеляло от пожара. "Смятам, че това е мощен, много мощен символ за това, което можем и ще направим, за да преодолеем тази криза", каза той.

Американският президент припомни личните си трагедии, като автокатастрофата, при която загиват първата му съпруга и дъщеря му. Той каза, че разбира какво изпитват хората на Мауи - "тази празнина в гърдите, като че ли си попаднал в черна дупка".

Грийн благодари на Байдън за помощта му и похвали бързината на реакцията на федералните власти, предаде БТА. 

Снимка: БТА/AП