Мнозинството от най-новите социологически проучвания за предстоящите президентски избори на 24 юни в Турция показват подкрепа под 50 на сто за настоящия президент Реджеп Тайип Ердоган, което означава, че ще има балотаж.

Според представени от агенция Ройтерс резултати от анкетите на четири агенции Ердоган успява да премине 50-те процента само в едно от проучванията - това на агенция МАК. В анкета на тази агенция от 8 юни Ердоган получава подкрепа от 51,5 на сто, с леко увеличение от 23 май, когато се е радвал на 51,4 процента одобрение.

При всички останали анкети подкрепата за Ердоган на първи тур е под 50 процента. Изследване на агенция Гезиджи, огласено днес, показва, че сегашният държавен глава ще получи 47,1 на сто от гласовете. Според СОНАР подкрепата за президента ще бъде 48,3 процента, а според Метропол - 45,9 процента.

На евентуален балотаж с Ердоган ще се яви кандидатът на Народно - републиканската партия (НРП) Мухаррем Индже, чиято подкрепа варира в различните проучвания между 20,1 и 31,4 процента. Трета е Мерал Акшенер от "Добра партия" с подкрепа между 9,5 и 14,1 процента.

Прогнозите за парламентарните избори въз основа на резултатите от анкетите на различните агенции показват, че управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) ще получи самостоятелно между 45 и 42,2 на сто от гласовете.

Запитани коя коалиция ще предпочетат на изборите, 48,7 на сто казват, че това ще е коалицията начело с ПСР, която включва още Партията на националистическото действие и Партия "Велик съюз", а 38,9 на сто отговарят, че ще гласуват за формирания опозиционен блок на Народно -републиканската партия, "Добра партия" и Партията на щастието.