Във Венецуела на 30 юли се произвеждат избори за Учредително събрание, което ще има задача да пренапише конституцията на страната. 545-те членове на Учредителното събрание, които ще заседават от 2 август в сградата на парламента, ще заемат местата на депутатите, избрани на парламентарните избори в края на 2015 г., когато опозицията спечели голямо мнозинство.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро се закани да преследва политическите си врагове с на практика неограничената власт на учредителното събрание, което сега се избира, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В същото време опозицията направи последен, отчаян опит да накараха венецуелците да изпълнят улиците в страната въпреки стотиците хиляди войници и полицаи.

В обръщение по държавната телевизия Мадуро даде ясно да се разбере, че иска новото събрание да лиши законодателите от опозицията от гарантирания им от конституцията имунитет срещу съдебно преследване.

"Килията на този малък Хитлер е гарантирана!", закани се Мадуро по адрес на Фреди Гевара, твърдолинеен опозиционен водач и един от най-видните организатори на продължаващите четири месеца антиправителствени протести.

Опозицията бойкотира днешните избори, тъй като са организирани така, че да гарантират господството на управляващата лява партия на Мадуро. Всичките 5500 кандидати за 545-те места в учредителното събрание са поддръжници на правителството, подчертава агенцията.