Италия се сбогува с четирикратния бивш премиер на Италия Силвио Берлускони. В катедралата на Милано започна траурната церемония.  Днес в цяла Италия е ден на национален траур. Заради кончината на Берлускони пък парламентът преустанови работа за цялата седмица

Траурната церемония започна в 16 часа, като в готическия храма бяха допуснати само 2000 души, за журналистите нямаше отделено място. Отвън се събраха хиляди почитатели на Берлускони, които от ранни зори се стичаха тук. Те можеха да проследят траурната церамония в в катедралата на огромни екрани инсталирани на площада пред нея.

Вижте снимки >>

Берлускони почина в понеделник в болницата "Сан Рафаеле" в Милано след заболяване от левкемия. Погребението е с държавни почести, което предизвика полемика в страната. Някои опозиционни политици, включително бившият премиер Джузепе Конте, отказаха да присъстват на службата. Италианските премиери са получавали държавни погребения в миналото, но това е първият път, когато се обявява национален ден на траур за министър-председател.

За церемонията, ръководена от архиепископа на Милано Марио Делпини, дойдоха държавният глава Серджо Матарела и премиерът Джорджа Мелони. 

Хиляди хора извън и вътре в катедралата избухнаха в аплодисменти в знак на уважение, когато ковчега с цветя на Берлускони беше издигнат от катафалката и внесен в катедралата.

Погребението с държавни почести

Снимка: АР/БТА

Децата му се разплакаха, когато ковчегът беше поставен пред олтара.

В своята проповед архиепископ монсеньор Марио Делпини описа "желанието за живот" на Берлускони.

"Силвио Берлускони със сигурност е беше политик, със сигурност е беше бизнесмен, със сигурност беше фигура в светлините на прожекторите на известност. Но в този момент на сбогуване и молитва какво можем да кажем за Силвио Берлускони? Той беше човек с желание за живот, желание за любов, желание за радост", каза архиепископът.

"Ето какво мога да кажа за Силвио Берлускони. Той е човек и сега среща Бога", добави той и предизвика спонтанни аплодисменти на присъстващите.

два гигантски екрана позволяваха на хората да следят погребението от площада

Снимка: АР/БТА

В известната катедрала на Милано бях председателите на двете парламентарни камари Иняцио Ла Руса, председател на Сената, и Лоренцо Фонтана, председател на Камарата на депутатите.

Снимка: АР/БТА

Тук дойдоха и бившите премиер Марио Драги и Матео Ренци, бившият премиер и настоящ еврокомисар по икономическите въпроси Паоло Джентилони, вътрешният министър Матео Салвини, външният министър Антонио Таяни, лидерката на Демократическата партия Ели Шлайн. Отсъства бившият премиер Джузепе Конте, от антисистемното Движение 5 звезди. Не е ясно дали присъства бившият премиер Романо Проди, чиято съпруга почина внезапно вчера.

Снимка: АР/БТА

Пристигнаха още много други представители на италианските политически, социални, културни и медийни среди.

Италия се сбогува с Берлускони, хиляди се стекоха пред катедралата в Милано

Снимка: АР/БТА

От семейството на Берлускони, освен петте му деца и брат му, на церемонията присъстват и бившата му втора съпруга Вероника Ларио и последната му годеница Марта Фашина, както и бившата годеница на Берлускони - Франческа Паскале.

Снимка: АР/БТА

За погребението дойдоха и премиерът на Унгария Виктор Орбан и емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани, както и премиерът на Албания и президентът на Ирак.

Европейските институции също направиха безпрецедентен жест към Берлускони, като свалиха наполовина знамената си, за да го почетат. Берлускони е бил член на Европейския парламент и на Европейския съвет, но парламентът няма практика да сваля знамената си за починали депутати. Европейската комисия се присъедини към тях.

На площада отвън беше доста оживено, като привърженици и противници на Берлускони влязоха в спорове, а някои негови почитатели започнаха да подскачат, викайки "който не скача, е комунист", израз, използван често от Берлускони, за да дискредитира своите политически опоненти.

Огромен бе световният интерес за отразяване на последно "сбогом" на една от най-важните и влиятелни личности не само в политиката, в предприемачеството и спорта както за Италия, така и извън нейните граници за над половин век - Силвио Берлускони - баща на италианската частна телевизия, министър-председател за 3339 дни, депутат, сенатор и евродепутат.

Според италиански медии Берлускони е поискал да бъде кремиран, а после урната с праха му ще бъде погребана в луксозното му имение в Аркоре край Милано.

Снимка: АР/БТА

Първоначално Берлускони смяташе да бъде погребан с членовете на семейството си и приятелите си, но след това разбра, че законът позволява телата да бъдат погребани само в обществени гробища, затова е било решено останките му да бъдат кремирани.

Италианските медии описват мавзолея като бяла мраморна структура с подземна морга. В центъра стои саркофаг, направен за Берлускони, а по стените е издълбан фриз, изобразяващ вериги, като завързаните пръстени се разглеждат като символ на семейния съюз.

Членове на семейството на медийния магнат и бивш италиански президент Силвио Берлускони

Снимка: АР/БТА

Днес в деня на погребението му петте деца на Берлускони - Марина, Пиер Силвио, Барбара, Елеонора и Луиджи - публикуваха общо изявление, в което казват, че техният баща ще продължи да живее чрез тях и му благодарят за любовта, с която ги е дарил.

Снимка: АР/БТА

Берлускони остява след себе си обширна бизнес империя и не е ясно как богатството му, натрупано чрез собствеността на някои от най-разпознаваемите компании в Италия, включително футболрия клуб "Милан", ще бъде разделено между петте му деца. Всички притежават значителни дялове, но най-голямото му дете Марина, на 56 години, е председател на компанията от 2005 г. и за която се твърди, че е най-вероятно да поеме контрола върху бизнес империята на баща си. Индексът на милиардерите на Bloomberg определи нетното състояние на Берлускони на 7,6 милиарда долара към понеделник.

Широко смятан за най-колоритната обществена фигура в Италия, Берлускони беше министър-председател на страна общо девет години, по-дълго от всеки друг след Бенито Мусолини. Той остава централна фигура в италианския обществен живот до смъртта си, след като ръководи своята партия "Форца Италия", която възроди през 2013 г., до победа в дясна коалиция с Джорджия Мелони и Матео Салвини през септември 2022 г. Първата жена министър-председател на Италия, крайнодясната Мелони, каза в понеделник, че нейният дългогодишен съюзник е "преди всичко боец". "Той беше човек, който никога не се страхуваше да отстоява убежденията си. И точно тази смелост и тази решителност го направиха един от най-влиятелните хора в историята на Италия", каза тя.