Смъртта на дългогодишния италиански политик ветеран и бивш премиер Силвио Берлускони може да застраши сплотеността на коалиционното правителство в Италия.

Нови разногласия назряват в кабинета на министър-председателката Джорджа Мелони след смъртта на 86-годишния Берлускони, който беше лидер на партия "Форца Италия" ("Напред, Италия"). Берлускони беше смятан за посредник и помирител в управляващата в Рим дясна коалиция.

"Със сигурност сега ще бъде по-трудно, защото той умееше да постига общо съгласие и да сближава позициите", каза Матео Салвини, вицепремиер и лидер на дясната популистка партия "Лига".

Политическата сила на Салвини е значително по-малък партньор в коалицията в сравнение с партията на Мелони "Италиански братя" и в същото време малко по-голям от основаната от Берлускони и оглавявана от него доскоро ФИ.

Помолена да коментира дали без Берлускони спойката между партиите в коалицията ще се запази и няма да избухнат противоречия между тях, Мелони отговори в ефира на телевизия "Канале 5" с думите "дължим това на него".

Но това няма да е лесно.

"Той беше спойката, двигателят и най-опитният между нас", каза Мелони.

Тя призна, че възможността да се обърне към Берлускони - който беше премиер на четири пъти между 1994 и 2011 г. - за съвет, е била успокояваща за нея.

Сега Мелони ще трябва да се справя без някогашния си ментор, а може би скоро и без самата ФИ.

"Едно е ясно: въпросът е какво бъдеще има ФИ без Берлускони и колко ще просъществува без него", каза Нино Галети, ръководител на представителството в Рим на германската политическа фондация "Конрад Аденауер". От години партията страда от отлив на гласоподаватели и депутати, а в последно време единствената причина тя да не се разпадне беше Берлускони, благодарение на харизмата му и все още живия спомен за предишните му успехи.

Галети каза за ДПА, че предвижда два възможни развоя: единият е италианският външен министър Антонио Таяни да успее да спаси партията поне засега.

"Или пък ФИ ще се разпадне скоропостижно в резултат на масово бягство на депутатите ѝ към други партии. Вероятно ще остане някакво твърдо ядро, но то ще става все по-незначително политически", заяви Галети.

Ако партията на Берлускони се разпадне, Мелони би могла да спечели от това, в случай че успее да привлече избирателите на ФИ към каузата на "Италиански братя". Шансовете са добри: на последните парламентарни избори тя отне доста голям брой гласове от ФИ.

Превод: Владимир Сахатчиев/БТА