Силвио Берлускони беляза италианската история, заяви италианският президент Серджо Матарела, предаде АНСА. Той нарече Берлускони "велик политически лидер".

"Научих с голяма мъка новината за смъртта на Силвио Берлускони, основател и лидер на "Форца Италия", главно действащо лице за продължителни периоди в италианската политика и в институциите на републиката. Берлускони беше велик политически лидер, който беляза историята на нашата република, който повлия на парадигмите, на обичаите и на езика в Италия", подчерта Матарела.

Италианският премиер Джорджа Мелони също нарече Берлускони "един от най-влиятелните хора в историята на Италия", предадоха италианските медии.

"Силвио Берлускони беше преди всичко един боец. Той беше един човек, който не се страхуваше да защитава убежденията си и именно неговият кураж и решимост го превърнаха в един от най-влиятелните хора в историята на Италия", се казва във видеопослание на Мелони.

Тя изтъкна, че благодарение на Берлускони Италия се е научила никога да не се оставя да бъде победена.

Бившият премиер на Италия Силвио Берлускони почина на 86 години тази сутрин в болница в Милано. През последните шест седмици Берлускони се лекуваше от белодробна инфекция, свързана с хронична левкемия.

Съюзници и противници на Берлускони са обединени в реакциите си на новината за кончината му - смъртта му означава край на една ера.

Марио Драги, бивш премиер на Италия, подчерта, че Берлускони е бил абсолютно главно действащо лице в италианския обществен живот в последните 50 години. "Като предприемач той промени света на комуникациите и спорта с изключителната си инициативност и иновация. Като лидер, той трансформира политиката и беше обичан от милиони италианци заради неговата човечност и харизма", заяви Драги.

Бившият италиански премиер и бивш еврокомисар Романо Проди заяви, че ще запомни Берлускони като политически лидер, който през дългия си и интензивен период на отдаденост на обществени ангажименти е имал голямо влияние върху живота на Италия, не само върху институциите в страната, но също и върху живота на италианците. "Ние с него представлявахме различни и противопоставящи се светове, но нашето съперничество никога не се е превръщало в чувство на ненавист на лично ниво и дебатът винаги е бил в сферата на взаимното уважение", заяви Проди и каза, че уважава подкрепата на Берлускони за европейската кауза преди всичко, защото тя е била изразена и потвърдена в трудни периоди за общата европейска съдба.

"Берлускони направи историята на страната ни. Смъртта му бележи един от онези моменти, в които всеки, независимо дали е близо или далеч от избора му, се чувства замесен", написа и бившият премиер на Италия Енрико Лета в Twitter.

Снимка: АР/БТА

Лидерката на левоцентриската Демократическа партия Ели Шлайн, която е противник на десницата на Мелони, отбеляза, че със смъртта на Берлускони се слага край на една ера. "Всичко ни разделяше и ни разделя от неговата политическа визия, но човешкото уважение към една личност, изиграла главна роля в историята на нашата страна, остава", заяви Шлайн.

Бившият премиер Матео Ренци и лидер на центристката партия "Италия вива" заяви, че мнозина са обичали, но и мнозина са мразели Берлускони, но всеки трябва да признае неговото въздействие върху италианския политически живот, както и върху икономиката, спорта и телевизията, което е било безпрецедентно.

Берлускони, магнат в областта на недвижимите имоти, медиите и футбола, беше водеща фигура в италианската политика в продължение на десетилетия, отбелязва ДПА. През последните 50 години неговото име беше непрекъснато по медиите. Той бе министър-председател на Италия четири пъти в периода 1994-2011 година. Представители на неговата Партия "Форца Италия" участват в правителството на сегашния премиер Джорджа Мелони.  До смъртта си бе член на Сената - по-малката от двете камари на италианския парламент.

Италианският министър на земеделието Франческо Лолобриджида нарече Берлускони "човек, който създаде история".

 "Той попречи на левицата да вземе властта, като се съпротивляваше на атаки от всякакъв вид в продължение на години", написа Лолобриджида в Twitter, добавяйки: "Невинаги сме споделяли неговите методи и избори, но винаги голямата му любов към свободата. Италианската десница му дължи много. Спомняме си за неговата щедрост, елегантност, интелигентност и ангажираност. Изказвам най-дълбоки съболезнования на семейството на един велик човек."

Бившият италиански премиер Джузепе Конте описа Силвио Берлускони като човек, който "поляризира дебата" като никой друг,  предприемач и политик, който "написа важни страници от нашата история".

"Той запали и поляризира публичния дебат може би като никой друг и дори онези, които се сблъскаха с него като политически опонент, трябва да признаят, че никога не му е липсвала смелост, страст и упоритост", каза Конте, който беше италиански министър-председател от 2018 до 2021 г.

Председателят на италианския Сенат Иняцио Ла Руса, водеща фигура от партията на Мелони нарече Берлускони "негов по-възрастен брат". Председателят на долната парламентарна камара Лоренцо Фонтана определи Берлускони като "абсолютен протагонист в националната, европейката и международната политика и в икономическата сфера".

Заради кончината на Берлускони италианският външен министър Антонио Таяни съкрати визитата си в САЩ и заяви, че изпитва огромна тъга от загубата на приятеля си.

А вътрешният министър и лидер на крайнодясната партия "Лига", съюзник на партията на Берлускони, Матео Салвини определи четирикратния премиер на Италия като "велик италианец, един от най-великите във всички области и от всички гледни точки". Той сподели също така, че днес е изгубил в лицето на Берлускони един голям приятел и че се чувства опустошен. "Аз рядко плача, но днес е един от дните, в които аз плача", заяви Салвини.

В изявление на партията на Берлускони се казва: "Бихме искали никога да не си беше отивал".

Силвио Берлускони беше енергичен главен герой на политическия живот, каза папа Франциск за починалия днес на възраст 86 години бивш четирикратен премиер и десноцентристки лидер, предаде АНСА.

Ватиканът съобщи, че Светият отец е изпратил съболезнователна телеграма до семейството на Берлускони, в която изразил "сърдечно съпричастие към тъгата за загубата на главен герой на италианския политически живот, който изпълняваше обществените си отговорности с енергичен темперамент".

В телеграмата се подчертава, че "Негово Светейшество се моли на Бог за вечен мир за него и утеха за сърцата на онези, които скърбят за кончината му. Присъединявам се към съчувствията с ревностна молитва за помен".

Бившият министър-председател на Италия и милиардер Силвио Берлускони ще бъде погребан с държавни почести в Mиланска катедрала тази сряда.