Италия предложи за европейски комисар Паоло Джентилони, който е бил премиер на ляво правителство от края на 2016 до май 2018 г., а преди това външен министър, съобщи негов съпартиец от левоцентристката Демократическа партия, предаде Франс прес.

"Радвам се за Паоло Джентилони, идеален избор, който ще върне блясък на Италия. Ще се видим в Брюксел", написа в Туитър Карло Календа, който е бил министър на икономическото развитие в кабинета на Джентилони, а през май беше избран за европейски депутат.

Новината беше потвърдена от италианското правителство и източници от ЕС, отбелязва ДПА.

Едно от първите решения на новото правителство на Италия ще бъде именно назначаването на 64-годишния Джентилони като представителя на страната в новата Европейска комисия. Очаква се това да стане на насроченото за тази вечер първо заседание новият министерски съвет.

Според политическите анализатори Паоло Джентилони се ползва с голям авторитет в Брюксел и Рим очаква да му бъде предложен важен икономически портфейл в Европейската комисия.  В тази посока несъмнено би трябвало да му помогнат и открито демонстрираните намерения на новия кабинет и премиера Конте да работят за укрепването на ЕС и за задълбочаването на интеграцията между страните - членки.

Бъдещата председателка на Европейската комисия, германката Урсула фон дер Лайен, обяви днес, че ще представи състава на комисията във вторник, 10 септември, предаде Франс прес.

В Туитър тя заяви, че се радва, че е получила кандидатурите на всички страни членки от ЕС. Италия беше единствената от 27-те, която още не беше издигнала кандидат до днес

Председателят на ЕК ще ръководи екип от високопоставени служители, номинирани от страните-членки - 27 на брой, стига  Великобритания да напусне ЕС до 31 октомври.

По всичко личи, че германският християндемократ почти е спазила обещанието си за постигане на равенство между половете в своя екип - най-малко 12 жени са номинирани за Комисията от столиците на ЕС.  Румъния предложи две имена - мъж и жена, като окончателният избор на Фон дер Лайен все още не е известен. Номинираните обаче трябва да бъдат утвърдени от Европейския парламент, където кандидатите ще бъдат събрани от депутатите в поредица от изслушвания, започващи на 30 септември. Фон дер Лайен бе избрана на поста като компромис.  Тя заменя напускащия председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.