Правителството обяви днес извънредно положение в цяла Италия във връзка с изключителното нарастване на мигрантските потоци през Средиземно море, предаде италианската новинарска агенция АНСА.

Въвеждането на извънредно положение беше предложено от министъра, отговарящ за гражданската защита и за морската политика Себастиано (Нело) Музумечи.

Извънредното положение, подкрепено с първоначално финансиране от 5 милиона евро, ще продължи шест месеца, казаха източници вън от заседанието на кабинета, на което то беше обявено.

Решението бе взето след вчерашна среща на министъра на вътрешните работи Матео Пиантедози и Музумечи, съобщава БТА.

Пред радио "Анкио" (Anch'io) Музумечи днес каза: "Вчера разговарях с моя колега от вътрешното (министерство) Пиантедози, налице е ситуация на абсолютна неотложност", каза той.

"Това е проблем, който ще ни съпътства през следващите най-малко десет години, състояние, което поставя държавната инфраструктура под натиск и което е неизбежно, тъй като става дума за човешки същества, които имат права и към които трябва да подходим отговорно", продължи Музумечи, който е и бивш губернатор на италианската област Сицилия - мястото, където пристигат много мигранти и бежанци, идващи в Италия по море.

"Извънредното положение трябва да улесни процедурите", каза Музумечи.

"Говорим за явление, което никога не е било наблюдавано в миналото. Островите сами не могат да се справят с това извънредно положение", заключи той.

През последните седмици Италия отбеляза значително нарастване на броя на мигрантите и бежанците, пристигащи по южните й брегове от Северна Африка, като само за последните три дни те са над 3000.

Съобщава се също за 38 загинали и 18 изчезнали при две корабокрушения край бреговете на Тунис.