След преброяване на почти 69 процента от бюлетините дясноцентристката Нова демокрация води пред СИРИЗА с 8,3 процента от гласовете, съобщи АП.

Според получените до момента данни Нова демокрация получава 39,7 процента от гласовете и 158 места, които й осигуряват абсолютно мнозинство в 300-членния гръцки парламент. С 31,5 процента СИРИЗА ще има 86 депутати. Следват Движението за промяна с 8,11 процента и 22 депутати, Гръцката комунистическа партия с 5,34 процента и 15 депутати, Гръцко решение с 3,81 процента и 10 депутати и МеРА25 с 3,41 процента и 9 депутати.

Данните съобщи АНА-МПА, като се позовава на данните, обявени от компанията Сингюлар Лоджик, натоварена от гръцкото правителство да събира и представя изборните резултати, предаде БТА.

Това разпределение обаче е направено при хипотезата, че крайнодясната Златна зора няма да премине изборния праг от 3 процента. Тя е много близо до него с 2,99 процента от преброените гласове. Ако тя премине прага, след преразпределението на местата Нова демокрация ще има 154 - 155 депутати.

От партията победител обявиха победата си за историческа - победа с толкова голяма разлика Нова демокрация не е постигала от 1981 г.

Какви бяха първите думи на победителя

Лидерът на Нова Демокрация Кириякос Мицотакис обеща по време на своята победна реч в неделя вечерта да "работи усилено, за да представлява всички гърци," цитира думите му електронното издание на гръцкия вестник "Катимерини", цитиран от "Фокус".

"Ние сме твърде малко, за да останем разделени", каза той.

Мицотакист добави, че "обществото дава ясно послание в полза на растежа, създаването на работни места и сигурността" и че "прозрачността и управлението на способните ще се върнат в Гърция, а гласът на страната в Европа ще бъде по-силен".

Той подчерта, че парламентът ще работи през лятото и че неговата партия не желае гратисен период.

Мицотакис заяви, че е получил силен мандат на предсрочните парламентарни избори, който ще му помогне да изправи страната на крака и да изпълни програма за по-малко данъци и повече работни места и инвестиции, съобщиха Ройтерс и Франс прес.

"Един болезнен период приключи днес", заяви 51-годишният консерватор.

Как прие загубата Ципрас

Загубата на СИРИЗА не е стратегическа и ще се опитаме да е временна, заяви премиерът Алексис Ципрас, цитиран от "Елефтерос типос" и БТА.

Ципрас каза, че СИРИЗА предава управлението с високо вдигната глава и изброи успехите на правителството си - освобождаване на страната от международното попечителство, 37 милиарда евро във фондовете на държавата, по-ниски лихвени проценти и по-висок престиж на международните пазари. Ципрас подчерта, че правителството му е взело трудни решения и сега плаща тежката политическа цена за тях.

Той подчерта, че ще приеме утре лидера на Нова демокрация Кириакос Мицотакис, за да му предаде поста, както изисква политическата култура, и няма да постъпи както предшественика си (Андонис Самарас - бел. ред.), който не го направи.

Ципрас изрази надежда, че идването на власт на Нова демокрация няма да бъде повод за реваншизъм и заяви, че СИРИЗА ще заеме мястото на силна основна опозиционна сила, за да предотврати това.

Той пое отговорността за поражението на СИРИЗА и обеща да я "трансформира" в "голяма прогресивна демократична партия".

Рекордно ниска активност

Рекордно висок процент на неучастие, 44 на сто, отчитат първите оценки на резултатите от предсрочните парламентарни избори в Гърция, съобщава "Катимерини".

Ако се потвърдят оценките на агенцията Сингулар Лоджик, това ще е най-високият процент на неучастие на парламентарни избори от времето на падането на военната хунта от власт през 1974 г. Участието е по-слабо и от изборите за Европейски парламент на 26 май, когато пред урните не се явиха 41,31 процента от избирателите.

Най-голям процент на неучастие в парламентарни избори беше регистрирано на предишните през септември 2015 г., когато вота си не дадоха 43,43 процента.

Гласуването в Гърция е задължително, но санкции за това практически не се налагат.

Поздравления за победителите от Бойко Борисов

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с лидера на гръцката партия Нова демокрация Кириакос Мицотакис, съобщи пресслужбата на Министерския съвет. Българският премиер поздрави Мицотакис за победата на ръководената от него партия на провелите се предсрочни парламентарни избори днес.

"Високо ценя добросъседските и приятелски отношения между България и Гърция и съм уверен в отличните перспективи за развитие на ползотворното ни сътрудничество в двустранен, регионален и в европейски план", отбеляза премиерът Бойко Борисов пред лидера на Нова демокрация.

Освен сътрудничеството между двете държави, акцент в телефонния разговор между Борисов и Мицотакис бяха работата за европейското развитие на България и Гърция, транспортните коридори, инфраструктурните проекти и др.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган също поздрави Мицотакист за изборната победа.