Докато в България все още се дискутира уместно ли е включването на армията в борбата срещу заразата COVID-19, най-засегнатите в Европа страни - Италия и Испания, показаха, че без войниците няма да се справят.

Двете страни отдавна включиха армиите си в поне две направления: поддържане на реда след въведените ограничения за движение и справяне с последиците от разпространението на новия коронавирус. Вече не правят впечатление кадрите с патрулиращи войници по опразнените улици и площади на историческите испански и италиански градове, или пък по летищата им, но шок и ужас всяват историите за техните услуги по второто направление. 

Испанската армия се натъкна на изоставени и мъртви възрастни

Испански войници са открили пациенти в домове за стари хора - изоставени, а някои от тях мъртви в леглата си, съобщи министерството на отбраната. Прокуратурата е започнала разследване.

В понеделник Испания регистрира най-високата си смъртност на ден - 462, като общият брой починали стигна до 2182.

Военните са били ангажирани да помогнат за дезинфекция на социални домове в Испания. Но се натъкнали на ужасяващата картина.

"Армията намери някои възрастни хора напълно изоставени, а някои дори мъртви в техните легла", каза испанският министър на отбраната Маргарита Роблес каза пред частния телевизионен канал Телекинко (Telecinco), цитирана от Би Би Си (BBC). Тя увери, че правителството "ще бъде строго и безкомпромисно", когато става дума за начина по който в социалните домове обслужват възрастните хора.

Министерството на отбраната заяви, че персоналът в някои домове за социални грижи е напуснал след откриването на коронавирус.

Здравните служители на свой ред отбелязаха, че при нормални обстоятелства телата на починали хора се поставят в хладилни камери, докато не бъдат прибрани от погребалните служби.

Но когато се подозира, че причината за смъртта е свързана с коронавирус, починалите се оставят в своите легла, докато не бъдат прибрани от подходящо оборудван погребален персонал. В столицата Мадрид, където са наблюдавани най-много случаи на зараза и смърт, това може да отнеме до 24 часа, заявиха служители.

И тъй като кризата в Мадрид ескалира, общинският погребален дом на града заяви, че ще спре събирането на жертвите на COVID-19 от вторник, 24 март, поради липса на защитна екипировка.

Градът трябва да използва основната си ледена пързалка - Паласио де Хиело (Леденият дворец) като временна морга, където ще се съхраняват телата, докато погребалните домове успеят да ги съберат, заявиха официални представители пред испанските медии.

Конвой от военни камиони с ковчези

Преди няколко дни италианското правителство нареди на армията да премести телата от северен град в центъра на огнището от коронавирус, където погребалните служби бяха претрупани.

Видео, заснето от местните хора в Бергамо, североизточно от Милано и показано на уебсайта на местния вестник "Еко ди Бергамо", показа дълга колона от военни камиони, които се движат по улиците през нощта и транспортират ковчези от гробището на града. Кадрите шокираха местните хора.

Говорител на армията потвърди миналия четвъртък, че 15 камиона и 50 войници са били разгърнати за преместване на тела към съседни населени места. По-рано местните власти в Бергамо се обърнаха за помощ към крематориуми, след като местният крематориум се "задръсти".

"Ако това продължи така шест месеца, ще трябва да подготвим парцели за масови гробове", каза за Ал Джазира Карло Росини, работник в агенция за погребални услуги в Бергамо.

От началото на епидемията в Италия - най-засегнатата страна в Европа, са заразени почти 64 000 души, от които малко над 6000 са починали, а почти 7,5 хиляди са излекувани. Най-големият брой починали за един ден докосна 800 - 793, в събота, 21 март.