Групировката "Ислямска държава" пое отговорност за атаката с нож в Лондон чрез своята пропагандна агенция Амак, предадоха Ройтерс и Франс прес.

"Извършителят на атаката вчера в Лондон е един от бойците на "Ислямска държава". Тя е извършена "в отговор на призивите да бъдат атакувани граждани на страните от международната антиджихадистка коалиция, заяви Амак в комюнике, публикувано в Телеграм.

По-рано Лондонската полиция заяви, че третира атаката като акт на терор и разследва как 28-годишният Усман Хан е организирал нападението. Той беше застрелян на място от полицията 5 минути след нападението му.

Облякъл жилетка с фалшиви експлозиви и размахващ нож, нападателят Усман Хан се развилня вчера следобед на конференция за рехабилитиране на престъпници, като уби двама и рани трима души, преди да бъде обезвреден и застрелян.

Истинска политическа буря се развихри във Великобритания, след като стана ясно, че излежавайки по-малко от половината от присъдата си, терористът е бил пуснат с единствено условие да носи електронна гривна за проследяване.

Усман Хан е бил арестуван през 2010 г. и осъден за тероризъм през 2012 г. на 16 години затвор за заговор за взривяването на фондовата борса, посолството на САЩ в Лондон и опит за убийството на Борис Джонсън, тогава кмет на столицата. Той е бил освободен от ареста, след като излежал само 7 г.  Така през декември 2018 г. Хан се оказал на свобода. Той все още носел гривната, когато извършил атаката в петък, като освен с ножовете бил въоръжен и с пояс с фалшиви експлозиви. Десетки хора се разбягали в паника, като едва не се стигнало до фатално изпотъпкване.

Премиерът Борис Джонсън заяви по време на посещение на мястото на инцидента, че престъпниците трябва да бъдат затваряни по-дълго, вместо да бъдат освобождавани условно. Джонсън коментира, че осъдените трябва да изтърпят пълния срок на наказанието, на което са осъдени и потвърди, че самият той е "ангажиран с увеличаване на наказанията за тежки престъпления и насилници".

 Героите, които помогнаха да се неутрализира терориста

Зъб на кит нарвал, дълъг 1,5 метра и пожарогасител са били използвани за неутрализиране на престъпника, който в петък извърши терористична атака на Лондонския мост. Това съобщи в събота в. "Гардиън", публикувайки видеоклип, заснет от един от свидетелите, който е бил в задръстване срещу мястото на инцидента, предава ТАСС.

На кадрите се вижда как поне 6-ма храбри минувачи се опитват да обезвредят терориста, въоръжен с два големи ножа.  Един от мъжете има пожарогасител в ръцете си, с който облива с пяна нападателя. Другият държи зъб на кит нарвал с дължина над 1,5 м. Според публикацията полският готвач Лукаш е взел този необичаен предмет от стената на сградата, в която терористът нападнал хората -  историческата централа на лондонската гилдия на риболовците, разположена на Лондонския мост.

Инцидентът е станал на среща на випускници и преподаватели от програмата "Учим заедно" на Института по криминология на университета в Кеймбридж, на която също е бил поканен 28-годишният Усман Хан, който е нападнал хората с ножове.

Според вестника сред онези, които се противопоставили на Кан, е имало и бивши затворници, които също били освободени условно. Един от тях, според изданието, е бил осъжданият за убийство Джеймс Форд, който е помогнал за неутрализирането на Хан, преди полицията да пристигне на мястото на инцидента.

Жертвите на нападението на Хан са мъж и жена. Загиналият е Джак Мерит, 25-годишният координатор на програмата "Учим заедно", съобщава "Дейли мейл" По време на атаката той е правел презентация. Още трима души все още са в болницата, като един от тях е в много тежко състояние.