Двама от ранените при нападението с нож близо до Лондон бридж днес са починали, съобщи Би Би Си.

Правителствен източник потвърди информацията за смъртта на двама души, но без да даде повече подробности.

По-рано полицията съобщи, че при нападението са ранени няколко души, някои от които тежко, а заподозреният извършител е застрелян. Заместник-началникът на лондонската полиция Нийл Басу каза, че заподозреният извършител е бил застрелян от силите на реда и че е носел фалшив пояс с експлозиви.

Полицията обяви нападението за "терористичен инцидент".

"Забележителното в кадрите, които видяхме, е че хората буквално се втурнаха към опасността, без да знаят с какво ще се сблъскат. В онзи момент те не са знаели, че мъжът носи фалшив пояс с експлозиви", отбеляза кметът на Лондон Садик Хан, цитиран от Франс прес и Ройтерс. Ще останем единни и решителни пред тероризма.

По-късно премиерът Борис Джонсън похвали хората, спомогнали за неутрализирането на нападателя.

"Искам да отдам почит към изключителна храброст на тези членове на обществото, които физически се намесиха, за да защитят живота на други хора. За мен те са най-доброто в нашата страна и аз им благодаря от името на страната ни", заяви днес Джонсън по телевизията.

"Тази страна няма да бъде сплашена или разделена от такива атаки", добави той.

Натоварената метростанция "Лондон бридж" бе затворена. Службите за сигурност евакуираха хората от околните сгради. Снимки на Ройтерс показаха няколко полицейски коли и микробуси на моста. Въоръжени полицаи, някои с кучета, патрулираха наоколо.

Към момента няма данни за пострадали български граждани при инцидента на Лондон Бридж по-рано днес в столицата на Великобритания. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи /МВнР/ малко преди 20.00 часа.

Посолството на България в Лондон е във връзка с местните органи на реда. При необходимост, сънародниците ни могат да се свържат с посолството на следните телефони: +44 20 7581 3144; +44 20 7584 9400. Дежурни телефони в извънработно време са + 442075813144; + 442075849400.