"Ислямска държава" изпраща атентатори самоубийци с коли-бомби срещу подкрепяните от САЩ сирийски бойци от Сирийските демократични сили (СДС), водещи офанзива срещу Багуз, в отчаян опит да отложи поражението си и превземането на последния й анклав в Сирия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Превземането на селището в Източна Сирия ще бъде важен етап в международните усилия за борба с джихадистите, чийто самозван "халифат" през 2014 г. обхващаше една трета от Сирия и Ирак. Но всички приемат, че групата, която губи територии оттогава и понесе тежки поражения през 2017 г., ще остане заплаха за сигурността като бунтовническа сила със спящи клетки, която контролира няколко пустинни района.

СДС заявиха, че очакват решителна битка днес, след като напредваха постепенно в продължение на 18 часа, опитвайки се да избегнат заложени от "Ислямска държава мини". Бойците на групировката използват и подземни тунели, за да извършват засади и след това да изчезват.

Към обяд нямаше признаци, че битката е приключила. По-рано СДС съобщиха, че в Багуз вероятно има няколкостотин бойци на Ислямска държава, предимно чужденци. Водената от САЩ антиджихадистка коалиция ги окачестви като "най-закалените" членове на групата.

Въздушни удари на коалицията са унищожили две от изпратените от "Ислямска държава" коли бомби, а СДС взривиха трета, съобщава командир на подкрепяните от САЩ сили.

Джихадистите използват множество атентатори самоубийци, особено жени, съобщава Рустам Хасаке, един от командирите на СДС, участващи в офанзивата.

"Изправени сме пред враг, който ни напада с коли бомби, с мотоциклети бомби, с велосипеди бомби", добавя той, цитиран от Франс прес.