Отношенията между Техеран и Москва са стратегически и основани на непроменими принципи, каза изпълняващият длъжността на президент на Иран Мохамад Мохбер, цитиран от иранската новинарска агенция ИРНА, на която се позова БТА.

При телефонен разговор с руския президент Владимир Путин, Мохбер го поздрави по случай годишнината от независимостта на Руската федерация, като заяви, че отношенията между Техеран и Москва са стратегически и основани на непроменими принципи.

Ислямска република Иран е твърдо решена да изпълни изцяло всички сключени споразумения, включително в областта на търговията, транзита и енергетиката, което е основният дневен ред на двустранните отношения.

Мохбер направи също така преглед на двустранното и многостранното сътрудничество между Иран и Русия, особено в рамките на транзитния коридор "Север-Юг", групата БРИКС и Евразийския икономически съюз, и подчерта значението на укрепването на правните основи на взаимното сътрудничество.

Путин също така се позова на одобрението и подписването на закона за свободна търговия между Евразийския съюз и Ислямска република Иран и счете, че това е подходяща основа за развитието, укрепването и динамизирането на търговските отношения между двете страни.