Шест източника заявиха пред Ройтерс, че Иран е снабдил Русия с голям брой балистични ракети "земя-земя", в допълнение към ракетите, които вече са ѝ доставени от Северна Корея. Агенцията отбеляза, че по този начин Техеран задълбочава военното сътрудничество между двете държави, които са под режим на санкции от САЩ. Известно е, че Иран доставя на Русия дронове "Шахед", които атакуват различни области на Украйна. 

Говорителят на военновъздушните сили на Украйна Юрий Игнат заяви по-късно, че не разполага с официална информация Иран да е доставил стотици балистични ракети на Русия, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

"Засега нашите официални източници не разполагат с информация за доставка на ракети, особено в такива големи количества", каза говорителят по националната телевизия.

В същото време стана известно, че германският канцлер Олаф Шолц продължава да се противопоставя на доставката на крилати ракети "Таурус" на Украйна.

Ирански ракети за Русия

В предоставените от Иран около 400 ракети има много от типа "Фатех-110" - балистични оръжия с малък обсег, като "Золфагар", твърдят три ирански източника. Тази ракета, която може да бъде транспортирана от мобилна установка, е способна да поразява цели на разстояние от 300 км до 700 км, твърдят експерти.

Иранското министерство на отбраната и Корпусът на гвардейците на Ислямската революция (КГИР) - елитните сили, които контролират иранската програма за балистични ракети, отказаха коментар. Руското министерство на отбраната също засега не е отговорило на запитванията за коментар, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Доставките са започнали в началото на януари, след като беше сключена сделка на срещи в края на миналата година между ирански и руски служители от сферата на отбраната и сигурността, които се проведоха в Техеран и Москва, заяви един от иранските източници.

На 24 януари в Москва пристигна Али Акбар Ахмадиан, секретар на Висшия съвет за национална сигурност на Иран и представител на иранския върховен лидер аятолах Али Хаменей. Визитата на секретаря бе по покана на секретаря на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев, а целта - активизиране на отношенията между Иран и Русия.

Ирански военен представител, който, както и останалите източници, поиска да остане анонимен, поради чувствителността на информацията, заяви, че е имало поне четири доставки и че през следващите седмици ще има още. Той отказа да даде повече подробности.

Друг високопоставен ирански служител заяви, че някои от ракетите са били изпратени до Русия с кораб през Каспийско море, а други са били транспортирани със самолет.

"Ще има още пратки", каза вторият ирански служител и добави: "Няма причина да ги крием. Разрешено ни е да изнасяме оръжия за всяка страна, която желае."

Ограниченията на Съвета за сигурност на ООН върху износа от Иран на някои ракети, дронове и други технологии, изтекоха през октомври, отбеляза Ройтерс.

Въпреки това САЩ и Европейският съюз запазиха санкциите върху иранската програма за балистични ракети на фона на опасенията относно износа на оръжия за неговите проксита в Близкия изток и за Русия.

Четвърти източник, запознат с въпроса, потвърди, че Русия е получила голям брой ракети от Иран, без да дава повече подробности.

Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби заяви в началото на януари, че САЩ са обезпокоени, че Русия е близо до придобиване на балистични оръжия с малък обсег от Иран.

Американски служител заяви пред Ройтерс, че Вашингтон е видял доказателства за активен напредък в преговорите, но все още няма индикации, че са осъществени доставки. Пентагонът не отговоря засега на запитвания за коментар по темата.

Доставки и от Северна Корея

В петък главният прокурор на Украйна заяви, че балистичните ракети, доставени от Северна Корея на Русия, са се оказали ненадеждни на бойното поле, като само две от общо 24 са поразили целите си.

Както Москва, така Пхенян отричат Северна Корея да е предоставяла на Русия боеприпаси, използвани в Украйна.

Експертът Джефри Люис от Института за международни изследвания "Мидълбъри" в Монтерей обаче заяви, че ракетите от типа "Фатех-110" и "Золфагар" са доста по-прецизни оръжия, които могат да нанесат сериозни поражения.

Упоритостта на Шолц

Германският канцлер Олаф Шолц продължава да се противопоставя на доставката на крилати ракети "Таурус" за Украйна въпреки нарастващия натиск от страна на неговата коалиция, предаде ДПА, цитирайки говорител на правителството.

В четвъртък парламентарните групи от управляващата коалиция се очаква да внесат в Бундестага, долната камара на германския парламент, съвместно предложение за доставка на "допълнителни, необходими оръжейни системи с голям обсег на действие и боеприпаси".

Оръжията трябва да дадат възможност на Украйна "да осъществи целенасочени атаки по стратегически важни цели, намиращи се далеч в тила на руския агресор", се казва в предложението.

Крилатите ракети "Таурус" биха изпълнили тези изисквания, но не са изрично споменати в текста, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

Канцлерът "изцяло" подкрепя предложението, заяви в сряда говорителят на германското правителство Щефен Хебещрайт. Той обаче не спомена думата "Таурус", но заяви за Шолц, че що се отнася до "доставката на специална оръжейна система, той се придържа към позицията си".

През месец май 2023 г. Украйна официално поиска от германското правителство крилати ракети "Таурус", които могат да поразяват цели с голяма точност на разстояние до 500 километра.

В началото на октомври с.г. германският канцлер реши да не изпраща оръжията на Киев, припомня ДПА. Шолц блокира доставката поради опасения, че високите способности, с които разполага оръжието, могат да бъдат използвани от украинските сили, за да поразяват чувствителни руски цели и това да доведе до ескалация на напрежението между Германия и Русия.