Командир на иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция (КГИР) заяви, че Средиземно море може да бъде затворено, ако САЩ и съюзниците им продължат да извършват "престъпления" в Газа, предаде Ройтерс, като се позова иранската информационна агенция Тасним.

Той не поясни как точно ще бъде изпълнена въпросната закана.

Иран се застъпва за "Хамас" и обвинява САЩ, че подкрепят военните действия на Израел в Газа, определяйки ги като престъпни, отбелязва Ройтерс. Продължаващите от няколко седмици бомбардировки убиха хиляди жители на палестинския анклав и принудиха по-голямата част от хората да напуснат домовете си, припомня Ройтерс, цитирана от БТА.

"Трябва скоро да очакват затварянето на Средиземно море, Гибралтарския проток и други водни пътища", заяви бригаден генерал Мохамед Реза Накди, координиращ командир на КГИР.

През последния месец свързаните с Иран йеменски бунтовници хуси предприеха серия от атаки срещу търговски кораби в Червено море, заявявайки, че действията им са в отговор на израелската военна кампания в Газа. Това принуди някои транспортни компании да променят маршрутите на плавателните си съдове.

Вчера Белият дом заяви, че Иран е "дълбоко замесен" в операциите на хусите в Червени море.

Иран няма пряк достъп до Средиземно море и засега не е ясно как КГИР биха могли да се опитат да го затворят, въпреки че Накди спомена за "раждането на нови сили за съпротива и затварянето и на други морски пътища".

"Вчера Персийският залив и Ормузкия проток се превърнаха в кошмар за тях и днес те са в капан... в Червено море", заяви Накди.

От чуждестранните сили, подкрепяни от Иран, единствено базираната в Ливан групировка "Хизбула", както и някои милиции в Сирия имат пряк достъп до Средиземно море. Гибралтарският проток обаче се намира чак на другия край на водния басейн.