Външният министър на Иран Хосейн Амир Абдолахиан предупреди, че остава все по-малко време за намиране на политически решения, които да предотвратят неизбежното според него "разширяване" на войната между Израел и "Хамас", предаде агенция Франс прес, цитирана от БТА.

В телефонни разговори с външните министри на Тунис, Малайзия и Пакистан Амир Абдолахиан "подчерта, че времето за намиране на политически решения изтича; вероятното разпространение на войната на други фронтове наближава етап", на който ще стане неизбежно, се казва в изявление, публикувано в "Екс".

Иранският външен министър подчерта "необходимостта от незабавно спиране на престъпленията и убийствата на ционисткия режим и от изпращане на хуманитарна помощ" в Газа. Вчера, в края на обиколката си в Ирак, Ливан, Сирия и Катар, той вече предупреди, че "никой" не може да "гарантира контрол над ситуацията", ако Израел започне сухопътна офанзива в ивицата Газа.

По-рано днес, в телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин иранският президент Ебрахим Раиси предупреди, че евентуална "сухопътна атака" на израелската армия в Газа "ще доведе до продължителна война на много фронтове", се казва в съобщение, изпратено от Мохамед Джамшиди, един от политическите му съветници.

В друг телефонен разговор с турския президент Реджеп Тайип Ердоган Раиси заяви, че Иран е готов да "сътрудничи с Турция и други мюсюлмански страни" за "изпращане на хуманитарна помощ" за Газа след очакваното отваряне на пропускателния пункт с Египет.

По време на обиколката си Амир Абдолахиан се срещна с висши служители на "Хамас", отбелязва АФП.