Високопоставен служител на Хамас заяви вчера, че само малък брой висши командири в Газа са знаели за широкомащабното нахлуване в Израел, но че съюзници като Иран и ливанското движение Хизбула "ще се присъединят към битката, ако Газа бъде подложена на война на унищожение", предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Али Баракех, член на ръководството на Хамас в изгнание, разговаря с Асошиейтед прес в офиса си в Бейрут, докато Израел бомбардираше Газа и обеща пълна блокада на управляваната от Хамас територия.

Баракех заяви, че нападението е било планирано от около половин дузина висши командири на Хамас в Газа и че дори най-близките съюзници на групировката не са били информирани предварително за времето на нападението. Той отрече съобщенията, че ирански служители по сигурността са помогнали за планирането на нападението или са дали зелена светлина на среща миналата седмица в Бейрут.

"Само шепа командири на Хамас знаеха", каза Баракех, като добави, че никой от централното командване или политическото бюро на Хамас не е бил в ливанската столица миналата седмица.

Той признава, че Иран и ливанската бойна групировка Хизбула са помагали на Хамас в миналото, но каза, че след войната в Газа през 2014 г. Хамас произвежда свои собствени ракети и обучава свои собствени бойци.

Баракех също така отхвърли предположенията, че атаката, планирана от повече от година, е имала за цел да провали усилията на САЩ да убедят Саудитска Арабия да нормализира отношенията си с Израел.

Вместо това той заяви, че тя е била продиктувана от редица действия, предприети от крайнодясното израелско правителство през последната година, включително провокативни посещения на свещено място в Йерусалим и засилен натиск върху палестинските затворници, държани от Израел. Той също така заяви, че Хамас вярва, че Израел има планове да убие неговите висши лидери.

Баракех заяви, че дори Хамас е шокиран от мащаба на операцията и каза, че е очаквал Израел да предотврати или ограничи нападението.

"Бяхме изненадани от този голям срив. Планирахме да постигнем някакви успехи и да вземем пленници, за да ги разменим. Тази армия (израелската - бел. ред.) беше хартиен тигър."

Твърдението му, че Хамас е планирало само малка операция, се опровергава от факта, че в нахлуването са участвали около 1000 бойци, които са атакували по суша, море и дори с моторни парапланери, посочва АП.

Сутринта на 7 октомври палестинската ислямистка групировка Хамас предприе атака срещу Израел. Бойци нахлуха на територията на страната и извършиха масиран ракетен удар. Повече от 900 души бяха убити при атаки на Хамас в Израел. Ранени са над 2600. Около 150 души са били отвлечени от Хамас, съобщи пресслужбата на израелското правителство.

Сред убитите има и чуждестранни граждани.

Израел официално обяви състояние на война за първи път от Войната от Йом Кипур през 1973 г. и отговори с въздушни удари срещу палестинския анклав, където загинаха 558 души и бяха ранени над 2800, по информация на здравното министерство там.

"Хамас" е в списъка с терористични организации на Израел, Европейския съюз, САЩ, Великобритания, Австралия, Канада и Организацията на американските държави.