Високопоставен представител на ливанското шиитско движение Хизбула обеща безусловна подкрепа на палестинците и л между палестинците и Израел, предаде ДПА.

"Ние сме с вас и нашите сърца, души, ракети и огнестрелни оръжия са с вас, защото ние сме съпротивата, която първоначално съществуваше заради Палестина и джамията Ал Акса", заяви Хашем Сафиедин, ръководител на изпълнителния съвет на Хизбула. Той произнесе реч на пропалестински митинг в южните предградия на Бейрут.

"Ние сме напълно подготвени и готови, когато е необходимо", добави Сафиедин, който е братовчед на ръководителя на Хизбула шейх Хасан Насралла.

Множеството на митинга развяваше палестински знамена и знамената на Хизбула и скандираше: "Смърт на Израел. Смърт за Америка".

В знак на подкрепа някои хора в тълпата държаха фалшиви самолетни билети, за да покажат намеренията си да се присъединят към Хамас в борбата срещу Израел. 

Хузбула междувременно пое отговорност за днешно ракетно и артилерийско нападение срещу окупираната от Израел територия Фермите на Шабаа, като заяви, че действа "в солидарност" с палестинския народ, предаде рано тази сутрин Ройтерс. В писмено изявление на групировката се казва, че атаката е била насочена срещу три поста, включително срещу "обект с радар" във Фермите на Шабаа - територия, окупирана от Израел през 1967 г., за която претендира Ливан.

По-късно днес израелската армия заяви, че е подложила на артилерийски обстрел район в Ливан, от който са били изстреляни снаряди срещу Израел.

Освен това израелските въоръжени сили заявиха, че техен дрон е поразил пост на Хизбула в района на Хар Дов, близо до границата с Ливан.

Ливански войник наблюдава с бинокъл израелския град Метула, разположен близо до границата

Снимка: AP/БТА

Както е известно Хизбула е тясно свързана с Иран и е обявена за терористична организация от САЩ, Германия, Обединеното кралство, Израел и Арабската лига.

Президентът на Иран Ебрахим Раиси е провел телефонни разговори с ръководителите на палестинските движения Хамас и Ислямски джихад, предаде Франс прес, като се позова на иранската агенция ИРНА.

"Президентът Раиси разговаря по телефона с генералния секретар на Ислямски джихад Зиад ал Нахала относно развитието на ситуацията в Палестина, а после и с ръководителя на политическото бюро на движението Ислямска съпротива Хамас - Исмаил Хания", се казва в информацията на ИРНА.