Говорителят на министерството на външните работи Рамин Мехманпараст съобщи, че присъдата ще бъде преразгледана, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.
 
43-годишната Аштиани бе осъдена на смърт за изневяра и съучастие в убийството на съпруга й. Иранските власти вече отложиха временно изпълнението на смъртната присъда чрез линчуване с камъни.
 
Случаят предизвика остра международна реакция и обтегна още повече отношенията между Иран и Запада, отбелязва Ройтерс.
Европейският парламент прие днес с единодушие резолюция, с която призовава Иран да отмени присъдата на Аштиани, предаде Франс прес. По повод гласуването няколко депутати си бяха сложили тениски, на които ликът на вдовицата е щампован над надпис "Спасете Сакине".

Резолюцията призовава да бъде отложена екзекуцията и на 18-годишния Ебрахим Хамиди, осъден в Иран на смърт чрез обесване по обвинения в хомосексуализъм. Текстът, който е резултат от компромис между всички политически групи в Европейския парламент, иска от иранските власти да освободят незабавно всички хора, хвърлени в затвора, само защото са протестирали мирно.

Иран не допуска чуждестранна намеса в работата на иранските съдилища, заяви вчера говорителят на външното министерство Рамин Мехманпараст, цитиран от Ройтерс. Той призова света да не превръща присъдите за убийство и изневяра в проблем, свързан с човешките права.
Според Мехманпараст възмущението на международната общност от смъртната присъда срещу 43-годишната Сакине Мохамади Аштиани чрез пребиване с камъни се дължи на "фалшива информация за случая".

"За съжаление те защитават човек, изправен пред съда за убийство и изневяра. Това са две сериозни престъпления, които тази жена е извършила. Затова присъдата не трябва да се превръща в проблем, свързан с човешките права", изтъкнал говорителят на иранското външно министерство.
"Ако въпросът с освобождаването на всички осъдени заради извършено от тях убийство е въпрос на човешки права, тогава всички европейски държави трябва да започнат да пускат убийците от затворите", подчерта той.

Истината за случая трудно може да бъде установена, тъй като в Иран съдебните процеси често се водят при закрити врати, посочва Ройтерс. 

Скандал назря между Франция и Иран заради първата дама на Франция Карла Бруни-Саркози, която подписа петиция в защита на Сакине Мохамади Аштиани. Ултраконсервативният ирански вестник "Кейхан" нарече съпругата на Никола Саркози проститутка заради личния й живот, сметнат за "безнравствен".