Иран е постигнал споразумение за закупуването на модерни изтребители Су-35 от Русия, съобщи Ройтерс, като се позова на иранските държавни медии.

"Изтребителите Су-35 са технически приемливи за Иран и Техеран финализира договора за закупуването им", заяви Постоянното представителство на Иран в централата на ООН в Ню Йорк, цитирано от иранската държавна телевизия ИРИБ.

Засега няма руско потвърждение на сделката. Мисията на Иран в ООН заяви, че Техеран също така е отправил запитване за закупуване на военни самолети от няколко други неназовани държави, съобщи ИРИБ.

През юли руският президент Владимир Путин се срещна с иранския върховен лидер на Иран аятолах Али Хаменей, като подчерта по-тесните връзки между двете държави на фона на западния натиск заради войната в Украйна, добавя БТА.

Иран призна, че е изпращал безпилотни летателни апарати на Русия, но твърди, че те са били пратени там преди нахлуването на руските сили в Украйна. Кремъл от своя страна отрича неговите сили да използват произведени в Ислямската република дронове на бойното поле в Украйна, въпреки че много от тях са били свалени и намерени там.

Иранските военновъздушни сили разполагат с няколко щурмови самолета, сред които руски изтребители, както и остарели американски модели, придобити преди Иранската революция от 1979 г.

През 2018 г. Иран заяви, че е започнал производство собствени изтребители "Коусар" (Kowsar) за използването им във военновъздушните си сили. Някои военни експерти смятат, че самолетът е копие на Ф-5 (F-5), произведен за първи път в САЩ през 60-те години на миналия век.