От началото на войната в Украйна Русия няколко пъти е изпращала в Иран трофейни оръжия и оборудване, които са били предадени на украинската страна от САЩ и страните от НАТО, съобщи Си Ен Ен, позовавайки се на източници, запознати с въпроса.

Според четиримата души, които са говорили пред телевизионния канал, правителствените агенции на НАТО, САЩ и други западни държави са регистрирали няколко случая през последната година, когато руските войски са получили малки, преносими видове оръжия, доставени на Киев от съюзниците. Сред тях са американски противотанкови ракетни системи Javelin и зенитно-ракетни системи Stinger.

В повечето от тези случаи Русия е изпращала трофеите в Иран, където те са били разглобявани и изследвани, твърдят източниците на Си Ен Ен. Те предполагат, че иранските военни се опитват да създадат своя собствена версия на тези оръжия. На свой ред Москва по този начин насърчава Техеран да продължи да подкрепя руската инвазия, твърдят събеседниците на телевизията.

Представителите на САЩ не смятат, че проблемът е широко разпространен или системен, но признават, че подобни доставки са трудни за проследяване. Според Си Ен Ен украинските военни докладват на Пентагона от началото на войната за всеки случай, когато в руски ръце попаднат американски оръжия.

Не е ясно дали Иран е успял успешно да приложи американски проекти, завзети в Украйна, за създаването на свои собствени оръжия. В миналото, пише Си Ен Ен, Техеран е успявал - иранската противотанкова управляема ракета Toophan е разработена на базата на американската BGM-71 TOW.

Партньорството в областта на отбраната между Москва и Техеран се е задълбочило значително след нахлуването на Русия в Украйна. Например руското министерство на отбраната използва произведени в Иран безпилотни самолети камикадзе "Шахид-131/136" за нанасяне на удари по военни и енергийни обекти в Украйна. Освен това беше съобщено, че Иран е доставил на Русия голямо количество боеприпаси, а също така е възнамерявал да изпрати балистични ракети "Фатех-110" и "Зулфикар", които имат обсег на действие съответно 300 и 700 км.