Иранските власти тайно са доставили на Русия голяма партида боеприпаси за войната в Украйна и планират да продължат доставките, съобщи Sky News, позовавайки се на анонимен източник от службите за сигурност.

Източникът на телевизионния канал е заявил, че плаващи под руски флаг товарни кораби - "Муса Джалил" и "Бегей", които са превозвали около 200 контейнера с оръжие, са напуснали иранско пристанище на 10 януари. На 12 януари корабите са спрели в едно от пристанищата на Туркменистан, след което са прекосили Каспийско море и са пристигнали в пристанището на Астрахан на 27 януари, казва източникът.

Според него контейнерите са превозвали около 100 милиона патрона с различен калибър, както и около 300 000 снаряда, включително за ракетни и артилерийски системи, гранатомети, минохвъргачки и картечници. Освен това на борда е имало около 10 000 бронежилетки и каски.

Твърди се, че Москва е платила на Техеран за доставката на боеприпасите в брой.

Източникът е изразил увереност в оценката си за количеството на транспортираните боеприпаси. Телевизионният канал обаче отбелязва, че не може да я провери и потвърди независимо. Един от интервюираните експерти заяви пред Sky News, че броят на доставените боеприпаси му се струва надценен.

Русия активно използва ирански оръжия във войната в Украйна. От есента на 2022 г. руското министерство на отбраната използва произведени в Иран дронове камикадзе "Шахид-131/136", които руските военни преименуват на "Геран-1" и "Геран-2", за нанасяне на удари по военни и енергийни обекти в Украйна.

През февруари 2023 г. вестник "Гардиън" писа, че Иран е предал на Русия партида ударни безпилотни летателни апарати с голям обсег на действие и за многократна употреба. Западните медии многократно пишат, че руските и иранските власти преговарят за възможността за изграждане на завод за производство на дронове в Русия.

Съобщаваше се също, че Иран възнамерява да достави на Русия балистични ракети "Фатех-110" и "Зулфикар", чийто обсег на действие е съответно 300 и 700 км. В началото на март "Файненшъл таймс" писа, че досега Русия се е въздържала да купува балистични ракети от Иран поради опасения, че след това Съединените щати ще започнат да доставят на Украйна ракети с голям обсег на действие ATACMS.