Франция, Великобритания и Германия твърдят, че Иран е разработил балистични ракети, на които може да бъде монтирана ядрена бойна глава. Постоянните представители на трите европейски сили призоваха в съвместно писмо генералния секретар на ООН Антониу Гутериш да информира Съвета за сигурност на световната организация в следващия си доклад, че иранските ракетни дейности влизат в разрез с негова резолюция от 2015 г., подкрепяща ядреното споразумение с Иран.

Къде са ракетите

В писмото, разпространено вчера, се споменават четири примера за ирански ракети, на които може да бъде монтирана ядрена бойна глава, съобщиха световните агенции.

Както е известно, американският президент Доналд Тръмп изтегли САЩ от международното споразумение за иранската ядрена програма през май миналата година. То обаче все още е подкрепяно от останалите пет страни от "шесторката", преговаряла с Иран - гореспоменатите три европейски държави, Русия и Китай.

Същевременно в. "Ню Йорк таймс" пише, че Иран тайно прехвърля ракети в Ирак. Ракетите са заплаха за съюзниците и партньорите на САЩ в региона, включително Израел и Саудитска Арабия и могат да изложат на опасност американски войници, съобщават служители на американското разузнаване.

Изданието обаче натяква, че струпването на скрит ракетен арсенал от балистични ракети с малък обсег в Ирак само доказва провала на опитите на САЩ за сдържане.

В същото време Вашингтон увеличава отново военното си присъствие в Близкия изток, за да се противопостави на появата на нови заплахи за американските интереси, включително нападения срещу петролни танкери и обекти, за които американското разузнаване обвинява Иран. От месец май насам администрацията на Тръмп е изпратила още около 14 000 войници в региона, пише още в. "Ню Йорк таймс".

Защо в Ирак и кого заплашват ракетите

Отговор дадоха многохилядните протести в Ирак, главно против нарастване на влиянието на Техеран в страната.

Техеран води война от сенките, нанасяйки удари по страни от Близкия изток и скривайки кой е отговорен за нападенията срещу петролни танкери и обекти, за да намали шанса за ответен удар или ескалация, съобщават представители на разузнаването и въоръжените сили. Ракетен арсенал извън собствените му граници дава на иранското правителство и въоръжени сили предимства при всяка криза със САЩ или регионалните им съюзници. Ако САЩ или Израел бомбардират Иран, неговата армия може да използва скритите в Ирак ракети за ответен удар срещу Израел или страна от Персийския залив. Самото им съществуване може да помогне и за предотвратяване на нападения. Иран използва иракски шиитски милиции, много от които отдавна контролира, за преместване и укриване на ракетите. Паравоенните формирования на практика контролират много пътища, мостове и обекти на транспортната инфраструктура, което улеснява тайното внасяне на ракети, отбелязва в. "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

Готов ли е Израел за война с Иран

Новият министър на отбраната на Израел Нафтали Бенет заяви съвсем наскоро, че смята да използва по-интензивно нападателния капацитет на Израел, за да сложи край на иранското военно присъствие в Сирия.

Моментът е най-подходящ за целта, убеден е Бенет. Протестите в Иран, а също така в Ливан и Ирак (и в двете страни има иранско влияние) създават за Техеран цял "прозорец от проблеми", казва министърът. Според него, вместо да изчакват, докато иранците наближат Голанските възвишения, израелците трябва сами да ги да атакуват. Нито САЩ, нито Русия няма да свършат тази работа, преразказва Ynet думите на Бенет, цитирани на 3 декември и от Игор Субботин във в. "Независимая газета".

Колкото и смели да са плановете на Бенет, има причина да се съмняваме, че стратегията му ще се реализира изцяло. Това е скептицизмът на израелския военен елит, според който еврейската държава просто не е готова за пълномащабна война с Иран. При евентуални бойни действия срещу проиранските формирования може да се стигне дотам, че срещу Светите земи да бъдат изстрелвани по хиляда ракети дневно, предупреждават военните. Националната система за противоракетна отбрана може да не се справи с такъв натиск. Преди няколко месеца командващият тиловата служба на Израелските отбранителни сили (наричани често ЦАХАЛ) генерал-майор Тамир Ядай заяви: "Врагът е разработил концепция, според която нападенията ще се използват не само за терор и сплашване, но и за да парализират израелския тил и да нанасят щети на системата за противовъздушна отбрана."

Както показва миналогодишният доклад на Еврейския институт за изследвания в областта на националната сигурност на Америка (JINSA), ракетният арсенал на ливанската групировка Хизбула (определяна като иранска креатура), може да възлиза на 120 000 до 140 000 единици. Въпреки че по-голямата част от тези запаси представляват ракети с малък обсег, според Израел, "Партията на Бога" разполага сега с достатъчно ресурси, за да държи под прицел цялата територия на еврейската държава. Освен това през последните години Иран положи много усилия, за да повиши точността на своите ракети. Експерти на Еврейския институт за национална сигурност на Америка (JINSA) предупреждават, че евентуален конфликт в Северен Израел може да има катастрофални последици и за местните жители, и за инфраструктурата на еврейската държава.

Иранците подготвят балистични ракети. Израел е наблизо, но Европа и вие сте в опасност. Израел разчита на подводници с ядрено оръжие. Страната ни е малка, 1-2 ракети и край. Ама ще вземем 30 млн. иранци със себе си, както е казал Самсон. Това каза пред dir.bg през март 2018 г. общественикът Самуел Ардити. Още тогава той изрази убедеността си, че битката вече е започнала и даде за пример кризата от февруари с.г.: свалянето от противовъздушната отбрана на Сирия на израелски F-16, а от Израел - на ирански дрон на 10-и същия месец.

По думите на Ардити битката ще е за Северен Израел - "ще стигнем до конфликт, освен ако иранците не се върнат в Иран. Това ще е Армагедон", категоричен бе Самуел Ардити.