В реч, произнесена в Бенинския университет, Ахмадинеджад определи атомната енергия като божествен дар, която осигурява електричество на достъпна цена, предаде АФП, цитирана от БТА.

"Западняците обвиняват Иран, както и всички страни, които се опитват да се отърват бързо от тяхното господство", подчерта той по повод подозренията на Запада, че ядрената програма на Ислямската република има военни измерения.

Махмуд Ахмадинеджад пристигна снощи в Бенин - първи етап от негова обиколка в Западна Африка. Днес следобед той ще посети Нигер - един от най-големите производители на уран в света. Западноафриканската обиколка на иранския президент завършва утре с посещение в Гана.

Иран е единствената страна в света с ядрена електроцентрала, която не е подписала Конвенцията за ядрена безопасност, изработена след аварията в Чернобилската АЕЦ през 1986 г. Представители на западни правителства и на ООН нееднократно са приканвали Техеран да се присъедини към тази конвенция, припомня Ройтерс.
 
В края на миналата година израелският премиер Бенямин Нетаняху предупреди от трибуната на Общото събрание на ООН, че Иран ще разполага с достатъчно обогатен уран за ядрено оръжие до лятото на следващата година. Той призова светът да начертае ясна "червена линия", която Ислямската република не бива да пристъпва, за да я откаже от ядрените й планове.