Планираното преименуване на белградски улици, чиито имена са "географски понятия от републиките на бивша Югославия", предизвика бурни реакции в Сърбия и региона, съобщава сръбската редакция на БиБиСи.

"Редно е да покажем уважение към онези, които зачитат града и страната ни, а не да бъдем мазохисти и да запазим имена на улици от страни, които заличават всичко, което напомня за нещо сръбско", заяви заместник-кметът на Белград Горан Весич за в. "Вечерне новости", като посочи, че ще бъдат сменени имената на улици като Сплитска, Люблянска, Хърватска, Сараевска, носещи имена на градове, "в които няма улица Белградска".

Имената на някои от тези улици обаче са по-стари от бившата обща държава Югославия, много от тях са наречени с топоними от Балканите още в края на 19 в., казва за БиБиСи историчката Дубравка Стоянович.

"Сега, след 130 години, тези имена се променят, което е акт на затваряне, параноя, самоизолация и изключване от собствената география и история", казва тя, като добавя, че това решение е утвърждаване на "нова вълна на национализма" в Сърбия, целящо да отклони вниманието на гражданите от актуалните проблеми.

В социалните мрежи мненията са противоречиви. Някои, също като Стоянович, смятат промяната на имената за "димна завеса" пред проблемите в обществото, други пък мислят, че улици като Загребска "нямат място в Белград".