В Западна Европа ограниченията заради коронавируса се затягат, след като има признаци, че почивният сезон предизвиква тревожно увеличаване на броя на заразените, пише британският в. "Таймс".

Представители на властите обвиняват за нарастването на случаите летовниците, търсещи развлечения по барове и плажове, а също работниците мигранти, които пътуват, за да си намерят работа, и отсядат в препълнени места за настаняване.

Властите в Европа налагат местни карантини, полицейски часове и други мерки с надежда да предотвратят втора вълна на заразата и да избегнат нова обща изолация, посочва изданието.

Снимка: АР/БТА

Във френския курорт Киброн беше забранен достъпът до плажовете и парковете през нощта, след като градът, който преди седмица регистрира първия си случай на коронавирус, съобщи, че до уикенда заразените са станали 54. Местни хора обвиниха за това туристите.

Медицинските работници се подготвят да тестват хора със симптоми на COVID-19 в близост до плажа в Сен Жан де Лус, югозападна Франция

Снимка: АР/БТА

В Белгия правителството въведе строги ограничения върху социалните дейности след рязко увеличение на заразяванията.

В Германия здравният министър Йенс Шпан обяви, че хората, които се завръщат от пътувания до страни, смятани за високорискови - като Турция, ще трябва да се подлагат на задължително тестване от следващата седмица.

Жена, носеща маска за лице, ходи в Берлин, столица на Германия

Снимка: АР/БТА

В Австрия алпийският курорт Волфгангзее се превърна в огнище на вируса, след като през уикенда бяха потвърдени 53 случая. Районът е популярно място за германски туристи и ситуацията породи страхове от повторение на разпространението на заразата в австрийския ски курорт Ишгъл през март, когато бяха заразени туристи от различни държави в Европа.

Туристи край вълнолом в Баселона спазват социална дистанция

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Италия, където епидемията беше овладяна след налагането на строга карантина през пролетта, съобщава за нови огнища, чиято поява понякога се приписва на работници, завръщащи се от Азия или Източна Европа. Някои незаконни мигранти, пристигащи по море от Северна Африка, също се оказват с положителни проби за коронавирус, а това буди тревога в Сицилия и Южна Италия, където са съсредоточени повечето пристигащи мигранти.

На опашка за плаж в Барселона

Снимка: АР/БТА

В Испания автономната област Каталуния отново налага ограничения, като затваря нощните клубове и призовава хората в Барселона да не излизат от къщи, освен за важни дейности. Регионалният лидер Ким Тора обаче настоя, че "основните туристически дестинации като Коста Брава и Коста Дорада остават незасегнати и хората могат да пътуват безопасно там".

Персонал на ресторант в Баселона

Снимка: Getty images/Guliver photos

Португалия също затяга ограниченията. В 19 района на областта на Лисабон хората могат да излизат навън само за покупка на важни стоки като храна или лекарства, както и за да пътуват за и от работа, отбелязва "Таймс".