Иран заяви днес, че е екзекутирал четирима диверсанти, свързани с израелската разузнавателна служба Мосад, предаде Ройтерс, като се позова на иранската новинарска агенция Мизан, която е свързана с иранската съдебна власт.

"Четирима членове на диверсионен екип, свързан с ционисткия режим, които са извършили мащабни действия срещу сигурността на страната, като са действали под ръководството на представители на Мосад, бяха екзекутирани тази сутрин след юридически процедури", се казва в информация на агенция Мизан.

По-рано този месец Иран съобщи за екзекутиран "агент на израелската разузнавателна служба Мосад".

"Това лице е общувало с чужди служби, по-специално с Мосад, събирайки класифицирана информация, и с участието на сътрудници е предоставяло документи на чуждестранни служби, включително Мосад", се казва в официалното съобщение на агенция ИРНА от 16 декември. Агенцията не посочва името на лицето.

В съобщението се казва, че обвиняемият е предал класифицирана информация на "офицер от Мосад" с цел "пропаганда за групи и организации, които се противопоставят срещу Ислямската република". Не се посочва къде се е състояло предполагаемото предаване на тази информация.

Не е ясно също кога обвиняемият е бил арестуван, но според ИРНА съдебните власти са отхвърлили обжалване на присъдата.

Екзекуцията се е състояла в затвор в иранския град Захедан, столица на провинция Систан и Белуджистан в югоизточната част на Иран, допълва Асошиейтед прес.