Иран екзекутира трима мъже, обвинени в принадлежност към наркокартел, съобщи иранското правосъдие, на фона на безпокойството на ООН от умножаването на екзекуциите чрез обесване в страната, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Смъртната присъда на трима членове на бандата "Панджак", основният картел за разпространение на кокаин и един от най-големите наркокартели в страната, беше изпълнена тази сутрин след съдебния процес", съобщи новинарската агенция на иранската съдебна власт Мизан.

През 2014 г. шестима членове на бандата са били арестувани и е било иззето голямо количество кокаин, опиум и метамфетамини, съобщава агенцията.

Поредните екзекуции чрез обесване идват два дни след тези на двама мъже за богохулство, които предизвикаха осъждане от Вашингтон и правозащитни неправителствени организации.

В събота пък беше екзекутиран дисидента с двойно шведско и иранско гражданство Хабиб Фараджолах Чааб, обвинен за ръководене на арабска сепаратистка организация в западната част на страната и осъден на смърт за "тероризъм".

Върховният комисар на ООН за правата на човека Фолкер Тюрк осъди "ужасяващо високия брой" на екзекуциите тази година в Иран, който възлиза на повече от 10 средно на седмица.

От 1 януари най-малко 209 души са били екзекутирани, предимно за престъпления, свързани с наркотици, според ООН, която подчертава, че броят им може да е по-голям.

През 2022 г. "около 580 души са били екзекутирани" в Иран, каза Тюрк.

Иранските власти нарекоха критиките от страна на европейските страни след екзекуцията на Хабиб Чааб "неоправдани", обвинявайки ги в "насърчаване на тероризма".