В Иран бе екзекутиран бивш заместник-министър на отбраната, признат за виновен по обвинения в шпионаж в полза на Великобритания, предадоха световните агенции.

Смъртната присъда на Алиреза Акбари бе изпълнена чрез обесване, съобщиха днес ирански държавни медии. 61-годишният Акбари, който имаше двойно гражданство - иранско и британско - отричаше обвиненията и казваше, че признанията му са били изтръгнати с мъчения, добавя БТА.

Британският премиер Риши Сунак каза, че е ужасен от екзекуцията на бившия ирански заместник-министър.

"Това беше коравосърдечен и страхлив акт, извършен от варварски режим, който не спазва човешките права на своя народ", написа в "Туитър" Сунак, цитиран от Ройтерс.

Алиреза Акбари бе задържан през 2019 г. и му бяха повдигнати обвинения в шпионаж в полза на Великобритания във връзка с преговорите на Иран със западните сили за ядрената му програма. Тази седмица Акбари бе осъден на смърт като "един от най-важните агенти на британското разузнаване", съобщи в сряда иранската съдебна власт и уточни, че наказанието, постановено от Върховния съд, е окончателно.

По-рано тази седмица съпругата на бившия ирански заместник-министър, Мариам Акбари, каза пред Би Би Си, че е била поканена на "последна среща" с него в затвора, където той бил държан в единична килия.

Вчера британският министър на външните работи Джеймс Клевърли призова Иран да не изпълнява смъртната присъда, която определи като политически мотивирана.

Акбари бе екзекутиран на фона на вълната от протести в Иран след смъртта в полицейски участък в столицата Техеран през септември на млада жена, задържана от нравствената полиция, защото не носела правилно своя хиджаб. През последните дни демонстрациите, избухнали след кончината на Махса Амини - 22-годишна иранка от кюрдски произход - позатихнаха на фона на предприетите от властите репресии.

До момента на смърт бяха осъдени най-малко 18 участници в протести, сред които една жена. Четирима от тях вече бяха екзекутирани.