Иран планира да промени наказанията си за нарушаване на закона за носенето на забрадки, съобщи ДПА, като се позова на иранския вестник "Шарг". Планираната промяна от сегашните хардлайнери власти не означава, че ще има промени в ислямските правила за облеклото, отбелязва вестника.

Въпреки това, ако жена наруши правилата за носенето на забрадка, реформата ще й даде възможност да избегне наказание, ако това е първото й нарушение и подпише писмено уверение, че то няма да се повтори. Ако тя е нарушила неколкократно правилата и не пожелае да подпише уверението, може да сте стигне до редица санкции. В реформата се предвиждат наказания, свързани с общественополезен труд, курсове за превъзпитание, забрана за напускане на страната, възпрепятстване за наемане на работа и глоби, съобщава още БТА.

Авторът на статията обаче смята, че законът няма да намери силна обществена подкрепа.

Повече от три месеца иранците протестират срещу репресивните политики на Техеран. Повод за протестите бе смъртта на 22-годишната иранска кюрдка Махса Амини. Тя почина в средата на септември, след като бе арестувана от нравствената полиция за това, че не носела правилно забрадката си. Амини се превърна в символ на вълната от протести, които хвърлиха Техеран в най-тежката политическа криза от десетилетия насам.

Според вестника в реформата не се споменава нищо за промени в нравствената полиция. От месеци служителите на печално известната иранска нравствена полиция, която следят за спазване на ислямския начин на обличане, са почти изчезнали от улиците на страната, а много от жените в големите градове вече не носят забрадки, отбелязва ДПА.