Иран е започнал да произвежда в подземния си завод Фордо обогатен уран с чистота до 60 процента, което е близо до прага за създаване на ядрено оръжие, потвърди ядреният регулатор на ООН - Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), и добави, че Техеран възнамерява да активизира още повече обогатяването в двата си завода във Фордо и Натанз, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси съобщи днес, че Иран е започнал да произвежда високообогатен уран - UF6 (ураниев хексафлуорид) с чистота до 60 процента - използвайки съществуващите две каскади от центрофуги ИР-6 в Завода за обогатяване на гориво във Фордо. Подобно производство започна през април миналата година и в завода в Натанз", заяви МААЕ.

По-рано днес ирански медии също съобщиха, че Ислямската република е започнала да произвежда във Фордо уран, обогатен до 60 процента. Това е много над прага от 3,67 на сто, установен в международното споразумение от 2015 г. за ядрената програма на тази страна.

Фордо е подземен завод (Fordow Fuel Enrichment Plant), разположен на 180 км южно от Техеран, неотдавна модернизиран с цел да се постигне по-голяма ефективност.

Решението си иранската Организация за атомна енергия е взела в отговор на резолюция на управителния съвет на МААЕ за ядрената програма на Иран, разработена от САЩ и европейската "тройка" - Великобритания, Франция и Германия, уточнява ТАСС.

Агенцията потвърждава освен това, че за обогатяване на уран в обекта си в Натанз Иран използва каскада от центрофуги IR-2m и IR-4.