От Интерпол съобщиха, че Мън Хунвей - когото Китай обяви, че разследва за нарушения на закона - е подал оставка като президент на международната полицейска организация, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Оставката е била получена в генералния секретариат на Интерпол във френския град Лион и влиза в сила незабавно, се казва в официалното съобщение.

Освен президент на Интерпол Мън е и заместник-министър на обществената сигурност на Китай. По-рано Централната комисия за проверка на дисциплината при Китайската комунистическа партия съобщи на сайта си, че шефът на Интерпол е разследван по подозрение в нарушение на китайските закони, свързани с корупция.

"Нямаме информация", каза говорител на френското вътрешно министерство в отговор на молба да коментира съобщението на китайските власти.

За изчезването на Мън преди няколко дни алармира неговата съпруга от френския град Лион, където е централата на Интерпол. По-късно се появиха съобщения, че той е бил забелязан да заминава от летището на Стокхолм за Китай.

В съобщението от централата на Интерпол се добавя, че южнокореецът Ким Йон-ян ще изпълнява временно длъжността президент на Интерпол до избирането на нов, което ще стане на форум на организацията на 18-21 ноември в Дубай.