Индонезийските законодатели приеха широкообхватен нов наказателен кодекс във вторник, който криминализира секса извън брака.

Новият кодекс, който важи и за чужденци и туристи, забранява съжителството преди брака, вероотстъпничеството и предвижда наказания за обида на президента или изразяване на възгледи, противоречащи на националната идеология.

Заместник-председателят на парламента Суфми Даско Ахмад обяви за приети новите текстове, получили мнозинство от гласовете на депутатите на пленарното заседание на парламента, но според критици те подкопават гражданските свободи в предимно мюсюлманската държава.

Привържениците на законодателните промени в парламента приветстваха тяхното приемане, тъй като отне десетилетия те да бъдат съгласувани.

"Старият кодекс принадлежи на холандското наследство ... и вече не е актуален", каза депутатът Бамбанг Урианто, който ръководи парламентарната комисия, отговаряща за преразглеждането на кодекса от колониалната епоха.

Индонезия е свидетел на нарастване на религиозния консерватизъм през последните години. В някои части на страната вече се прилагат строги ислямски закони, включително в полуавтономната провинция Ачех, където алкохолът и хазартът са забранени. В региона също се провеждат публични бичувания за редица престъпления, включително хомосексуализъм и изневяра, отбелязва Си Ен ЕН.

Предишният проект за нов наказателен кодекс трябваше да бъде приет през 2019 г., но беше отложен, след като национални протести накараха индонезийския президент Джоко Видодо да се намеси. В телевизионно обръщение по това време Уидодо каза, че е решил да отложи гласуването, след като "сериозно е обмислил обратната връзка от различни страни, които изпитват възражения по някои съществени части от наказателния кодекс".

Представителят на "Хюман Райт Уоч" в Индонезия Андреас Харсоно каза, че законите са "пречка за вече намаляващата религиозна свобода в Индонезия", предупреждавайки, че "невярващите могат да бъдат преследвани и вкарани в затвора".

"Опасността от репресивните закони не е, че те ще бъдат широко прилагани, а че предоставят възможност за селективно прилагане", каза той.

Според законите сексът извън брака носи потенциална присъда от една година затвор, а престъплението за богохулство и вероотстъпничеството може да доведе до присъда от пет години затвор.

Хади Рахмат Пурнама от Юридическия факултет на Индонезийския университет каза, че законите ще бъдат приложени след преходен период от три години.