Властите в индийски хималайски град преустановиха строителните дейности и започнаха да преместват стотици хора във временни убежища, след като вчера се срути храм, а в над 600 къщи се появиха пукнатини заради потъването на почвата, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Жителите на град Джошимат в щата Утаракханд разказват, че забелязват пукнатини в домовете си, особено след наводненията през 2021 г. Не се съобщава за пострадали при срутването на храма късно снощи, тъй като живеещите в околността са напуснали района предния ден.

Химаншу Хурана, високопоставен служител в региона, заяви, че над 60 семейства са били преместени в правителствени лагери. Очаква се броят им да достигне до 600, съобщават местни медии.

Непосредствената причина за пукнатините "изглежда е дефектна дренажна система, която е довела до просмукването на вода под къщите, в резултат на което те са потънали", заяви Раджит Синха, от службата за управление при бедствия.

В продължение на половин година правителството ще изплаща по 4000 рупии (50 долара) на месец на хората, останали без домове в Джошимит - храмов град с население от около 25 000 души, който е на 1890 метра надморска височина и е част от в ключови хиндуистки поклоннически маршрути, уточни Хурана.

Десетки хиляди поклонници преминават всяка година през града, разположен на 490 километра североизточно от Делхи.

Огромният поток от поклонници и туристи е довел до експоненциалното разширяване на града през годините, както и до засиленото строителство на сгради и пътища в региона, което някои експерти твърдят, че довело до свличането на земните маси.