Индия обяви, че планира да построи нова военноморска база в архипелага Лакшадвип в момент, в който напрежението между Делхи и Малдивите се засилва, предаде Асошиейтед прес, на която се позова БТА.

Индийските ВМС съобщиха, че ще построят база на Миникой - най-южният остров от архипелага, който се намира на 130 км северно от Малдивите.

"Базата ще увеличи оперативния обхват и ще улесни оперативните усилия на индийските ВМС за борба с пиратството и наркотрафика в западната част на Арабско море. Тя ще повиши и капацитета на индийските ВМС да носят главна отговорност в региона и ще подобри връзките с континенталната част на страната", се казва в изявление на армията.

Индия вече има една база в архипелага Лакшадвип, която се намира на остров Каварати.

Напрежението между Индия и Малдивите се изостри, откакто миналата година за президент на островната страна бе избран Мохамед Муизу. След като встъпи в длъжност, той посети Китай, преди да направи визита в Индия. Муизу заяви, че малката територия на страната му не дава право на никого да упражнява тормоз срещу нея. Повод за думите му очевидно бяха разпространяваните в индийските социални мрежи призиви за бойкот на туризма в островната държава.

Глобалните сили се борят за влияние в Индо-тихоокеанския регион, а Делхи и Пекин се стремят да спечелят симпатиите на Малдивите, които имат традиционно близки отношения с Индия.

Мохамед Муизу се зарече да сложи край на политиката Индия да бъде поставяна на "първо място".

Миналия месец Муизу поиска Делхи да изтегли военнослужещите си, разположени в Малдивския архипелаг. Смята се, че там има най-малко 75 души индийски военен персонал, ангажиран с изпълнението на хуманитарни мисии. Задълженията им включват транспортирането на пациенти от отдалечените острови и спасяването на хора по море, отбелязва АП.

Очаква се първите индийски военни да напуснат архипелага на 10 март, а останалите ще се изтеглят на 10 май, се казва в изявление на малдивските власти от 3 февруари. Въпросното решение е част от споразумение по широк кръг от двустранни въпроси.

По-рано индийското външно министерство заяви, че на среща на високо равнище в Делхи двете страни са се "договорили да изготвят взаимно приложими решения, които да позволят продължаването на експлоатацията на индийските авиационни платформи" за предоставянето на хуманитарни услуги на Малдивите.