Министрите на външните работи на страните членки на ЕС са подкрепили предложението на Франция и Германия за санкции по отношение на Русия заради инцидента с блогъра Алексей Навални. Това съобщи външният министър на Финландия Пека Хависто, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Беше изразена политическа подкрепа за предложението на Франция и Германия за санкции. С подготовката ще се заемат работни групи в Евросъюза", добави министърът.

По думите му става дума за индивидуални санкции.

Същевременно в изявление, подписано от външните министри на ЕС, се казва, че ЕС е готов да въведе рестриктивни мерки срещу повече физически лица, свързани с потушаването на протестите след породилите полемика избори в Беларус, в това число и срещу президента Александър Лукашенко, ако в страната няма подобрение на ситуацията, предаде ДПА.

В документа се казва, че ЕС "силно осъжда насилието, използвано от беларуските власти срещу мирни протестиращи и призовава за освобождаването на затворниците, задържани на произволен принцип, в това число и политическите затворници".

ЕС вече има черен списък за Беларус, включващ 40 имена.

По-рано германският първи дипломат Хайко Маас заяви, че иска включване на Лукашенко в списъка.

"Както и преди, има арести на мирни протестиращи, затова трябва да обсъдим как продължават нещата там. Предложих вече да започнем обсъждането на нов пакет със санкции, и Лукашенко също трябва да бъде сред включените лица", каза той.

Румънският външен министър Богдан Ауреску коментира, че страната му ще подкрепи разширяване на санкциите, а австрийският му колега Александър Шаленберг каза, че е важно да се постави фокуса не само върху санкциите, но и върху отварянето на ЕС към гражданското общество в Беларус.