Италиански мафиот бе открит да работи като готвач на пица и е арестуван след близо 17 години бягство.

63-годишният Едгардо Греко е заподозрян в принадлежност към прочутата "Ндрангета" - мафиотска организация в Калабрия, Южна Италия. Интерпол съобщи, че той е бил арестуван в четвъртък във френския град Сент-Етиен, където според френските прокурори в един момент е управлявал италиански ресторант под фалшиво име.

Описван като "опасен беглец", Греко е бил издирван в Италия, за да изтърпи доживотна присъда за убийствата на Стефано и Джузепе Бартоломео, съобщи Интерпол, цитиран от в. "Гардиън".

Там той е обвинен и в опит за убийство на Емилиано Мошиаро "като част от мафиотската война между бандите Пино Сена и Перна Пранно, която беляза началото на 90-те години".

Братята Бартоломео са били пребити до смърт с железни пръти в склад за риба през януари 1991 г., съобщи италианската полиция. Телата им така и не са намерени и се смята, че са били разтворени в киселина. Съперничещи си кланове са поръчали убийството им, тъй като според лидерите на бандата братята са се опитвали да разширят бизнеса си, като пречат на този на други престъпни фамилии.

В Сент-Етиен през юни 2021 г. Греко става собственик на италиански ресторант, наречен Caffe Rossini Ristorante, и го управлява до ноември 2021 г., съобщават френските прокурори. Според документите, с които се е запознала АФП, той е използвал името Паоло Димитрио и е работил и в други италиански ресторанти в града.

Фейсбук профилът на Caffe Rossini Ristorante, който изглежда е закрит, показва, че местната преса е отразявала откриването му през 2021 г. "Паоло Димитрио открива ресторанта на мечтите си", гласи заглавието на статията в местния вестник Le Progres. Според италианските медии Греко също така е работил вечер в пицария под измисленото си име.

След ареста му в ранните часове на четвъртък сутринта той се е явил пред съдия-следовател в Лион, който официално го уведоми за италианската заповед за арест, съобщиха от прокуратурата. След това той е бил задържан под стража.

Още в Италия Греко успява да избегне затвора, след като представя фалшиви документи, удостоверяващи фалшиво заболяване, което не позволява задържането му.

Според Интерпол "Ндрангета" е смятана за най-мащабната и могъща мафиотска групировка в Италия, която действа в цял свят и е тясно свързана с търговията с кокаин, насочен към Европа от Южна Америка.

Арестът на Греко бе извършен седмица, след като италианската полиция съобщи, че е разбила мафиотска групировка на "Ндрангета", която доминирала в голям район на южна Калабрия, и е конфискувала активи на стойност над 250 млн. евро. Петдесет и шест души, много от които вече са в затвора, са разследвани за редица престъпления, включително заговор, свързан с мафията, изнудване, отвличане, подкуп и притежание на оръжие, съобщиха полицията и прокуратурата.

Миналия месец италианската полиция арестува Матео Месина Денаро, един от най-известните босове на сицилианската мафия "Коза Ностра", който се укриваше в продължение на 30 години. 60-годишният мъж беше арестуван, след като посетил здравна клиника в сицилианската столица Палермо, където се лекувал.