Матео Месина Денаро, италианският мафиот, арестуван след 30 години издирване, "никога не е бил" единственият лидер на сицилианската мафия, заяви главният прокурор на Палермо Маурицио де Лучия, цитиран от Ройтерс.

Де Лучия съобщи пред медиите, че през последните три десетилетия Месина Денаро се е укривал в много райони на Италия, като последно е бил в Сицилия.

Когато полицаите го задържали, Месина Денаро носел часовник на стойност 35 000 евро, добави на същата пресконференция генерал Паскуале Анджелозанто от специалното подразделение на италианските карабинери, което се бори с тероризма и организираната престъпност.

Италианските карабинери арестуваха 60-годишния Месина Денаро в болницата "Ла Мадалена" в Палермо, след което го качиха в черен миниван. Беше облечен с кафяво яке с кожена подплата, носеше очила и кафяво-бяла вълнена шапка, отбеляза Ройтерс. Както се разбра - и скъп часовник.

Съдебни източници казаха, че мафиотът е бил редовен посетител в болницата след операция от рак миналата година.

Болестите "са едно от събитията в живота на лицата (бегълци), което ги принуждава да излязат на светло", каза на пресконференцията прокурорът от Палермо Паоло Гуидо.

След като получи сигнал, че е болен, полицията се насочила към Месина Денаро, като отсяла други потенциални заподозрени на подобна възраст и в подобно състояние, отчасти чрез проверка на базата данни на националната здравна система.

Разследването беше "безмилостно, непрекъснато и постепенно", изтъкна генерал Анджелозанто.

"Това е ден, в който трябва да празнуваме, в който можем да кажем на нашите деца, че мафията може да бъде победена", каза италианският премиер Джорджа Мелони, която замина за Сицилия, след като разбра за ареста, подчертавайки по този начин неговата значимост.

Роден в югозападния сицилиански град Кастелветрано през 1962 г., син на мафиот, Месина Денаро последвал пътя на баща си и на 15 вече носел пистолет. Полицията смята, че той е извършил първото си убийство, когато е бил на 18 години.

Кланът Кастелветрано (Castelvetrano) е бил в съюз с Корлеонези (Corleonesi), начело със Салваторе "Звяра" Риина, който стана безспорният "бос на босовете" благодарение на безмилостния си стремеж към властта.

С прякора "U Siccu" (Кльощавия), Месина Денаро стана негово протеже и показа, че може да бъде също толкова безмилостен като господаря си, като получи 20 доживотни присъди в задочни процеси за участието си в редица мафиотски убийства, сред които изпъкват извършените през 1992 г. покушения срещу прокурорите антимафиоти Джовани Фалконе и Паоло Борселино.