Хранене с по-малко месо може да пребори климатичните промени
Експерти на ООН са стигнали до извода, че настоящото използване на земята води до глобално затопляне
Преминаването към хранителен режим на растителна основа може да помогне в борба с изменението на климата - така смятат експертите на ООН.
В специален доклад, представен в Женева, експерти на ООН по климата пледират в полза на бързи действия срещу деградацията на почвата, прахосването на храни и ефекта от парниковите емисии в селскостопанския сектор. Прави се констатацията, че голямото потребление на Запад на месо и млечни продукти подхранва глобалното затопляне.
Но учените и експертите не призовават изрично да станем вегани или вегетарианци, уточнява Би Би Си. Те отбелязват, че хората могат да щадят земните ресурси, като повече от тях се изхранват с по-малко месни продукти.
В документа, подготвен от 107 учени от Междуправителствената експертна група на ООН по изменение на климата, се казва, че ако земята се използва по-ефективно, тя може да "складира" повече от въглерода, отделян от хората.
Да се изхранят милиарди земляни или да се води борба с климатичното затопляне?
За да не се изправим един ден пред подобна дилема, е нужно да преосмислим използването на земята и хранителните си навици, предупредиха експертите.
Делегациите на 195 страни-членки на организацията проучваха 5 дни въпросния доклад за климатичннте промени, превръщането на терени в пустини, деградацията на почвата, трайното стопанисване на земята, хранителната сигурност и парниковите газове в екосистемите на планетата. Или казано другояче, как климатичното затопляне оказва влияние върху земите, предназначени за отглеждане на култури, за скотовъдство или върху горите и хранителната сигурност, но също как селскостопанските практики и обезлесяването влияят върху климата.
"Заключенията са, че сегашното използване на земята не може да бъде подкрепено и допринася за климатичното затопляне - заяви климатологът Валери Масон-Делмот. - Земите са под нарастващото влияние на човешката дейност, а климатичното затопляне оказва допълнителен натиск."
Покачването на температурите на сушата вече е достигнало 1,53 градуса Целзий, т.е. два пъти по-голямо е в сравнение с включващото океаните глобално повишаване на температурните стойности, се отбелязва в доклада, цитиран от АФП и БТА.
"При глобално затопляне от 2 градуса Целзий ще се сблъскаме с по-сериозни проблеми, които са свързани с храненето и се дължат на климатичните промени", поясни един от авторите на доклада Жан-Франсоа Сусана.