Преминаването към хранителен режим на растителна основа може да помогне в борба с изменението на климата - така смятат експертите на ООН.

В специален доклад, представен в Женева, експерти на ООН по климата пледират в полза на бързи действия срещу деградацията на почвата, прахосването на храни и ефекта от парниковите емисии в селскостопанския сектор. Прави се констатацията, че голямото потребление на Запад на месо и млечни продукти подхранва глобалното затопляне.

Но учените и експертите не призовават изрично да станем вегани или вегетарианци, уточнява Би Би Си. Те отбелязват, че хората могат да щадят земните ресурси, като повече от тях се изхранват с по-малко месни продукти.

В документа, подготвен от 107 учени от Междуправителствената експертна група на ООН по изменение на климата, се казва, че ако земята се използва по-ефективно, тя може да "складира" повече от въглерода, отделян от хората.

Да се изхранят милиарди земляни или да се води борба с климатичното затопляне?

За да не се изправим един ден пред подобна дилема, е нужно да преосмислим използването на земята и хранителните си навици, предупредиха експертите.

Делегациите на 195 страни-членки на организацията проучваха 5 дни въпросния доклад за климатичннте промени, превръщането на терени в пустини, деградацията на почвата, трайното стопанисване на земята, хранителната сигурност и парниковите газове в екосистемите на планетата. Или казано другояче, как климатичното затопляне оказва влияние върху земите, предназначени за отглеждане на култури, за скотовъдство или върху горите и хранителната сигурност, но също как селскостопанските практики и обезлесяването влияят върху климата.

"Заключенията са, че сегашното използване на земята не може да бъде подкрепено и допринася за климатичното затопляне - заяви климатологът Валери Масон-Делмот. - Земите са под нарастващото влияние на човешката дейност, а климатичното затопляне оказва допълнителен натиск."

Покачването на температурите на сушата вече е достигнало 1,53 градуса Целзий, т.е. два пъти по-голямо е в сравнение с включващото океаните глобално повишаване на температурните стойности, се отбелязва в доклада, цитиран от АФП и БТА.

"При глобално затопляне от 2 градуса Целзий ще се сблъскаме с по-сериозни проблеми, които са свързани с храненето и се дължат на климатичните промени", поясни един от авторите на доклада Жан-Франсоа Сусана.