Лидерът на Хонконг Кари Лам обяви днес, че оттегля законопроекта за екстрадицията, довел до демонстрации срещу правителството на бившата британска колония, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Законопроектът, който позволяваше екстрадиции на хора в Китай, доведе до месеци на протести, които се превърнаха в най-голямата проява на недоволство по отношение на китайския лидер Си Цзинпин след идването му на власт през 2012 г.

Пълното оттегляне на законопроекта ще бъде голяма отстъпка към демонстрантите от продемократичното движение. Но то е само едно от няколкото ключови искания на протестиращите, които също така настояват за пълни демократични права.

Организаторите на масовите демонстрации срещу правителството в Хонконг заявиха по-рано, че ще продължат с протестните прояви дори и законопроектът за екстрадицията да бъде оттеглен, предаде ДПА.

Според представители на протестното движение оттеглянето на законопроекта няма да е достатъчно за демонстрантите, чиито искания се увеличиха през последните месеци. По думите на Бони Люн от организацията "Граждански фронт за човешки права", протестиращите настояват:

  • Кари Лам да подаде оставка
  • Да бъде създадена независима комисия за разследване на полицейското насилие
  • Да бъдат оттеглени предявените срещу демонстранти обвинения в нарушаване на обществения ред.

В записано изявление Кари Лам обявява, чв оттегля законопроекта

Снимка: AP/БТА

Какво още каза Кари Лам

В записаното съобщение Лам каза, цитирана от Би Би Си, че протестите са "шокирали и натъжили населението в Хонконг", а насилието "тласкало Хонконг към много опасна ситуация".

"Без значение какво е недоволството на хората към правителството или обществото, насилието не е начинът за решаване на проблеми", каза тя.

"В момента спирането на насилието е основен приоритет, като се спазва законът и се възстановяват правилата в обществото. Правителството ще се изправи решително срещу насилието и незаконните действия."

Кари Лам каза още, че тя и други висши служители ще посетят общностите в Хонконг и ще говорят директно с хората за техните притеснения.