В Хонконг днес бе отправен призив за всеобща стачка и за бойкот на занятията в университетите, предаде Франс прес.

Властите на бившата британска колония дадоха разрешение за две нови демонстрации на фона на призивите на няколко опозиционни движения за всеобща стачка.

Още през първите часове на деня демонстрантите причиниха хаос в работата на метрото и влаковите линии. Облечени в черно, част от демонстрантите блокираха вратите на влаковете на няколко станции, пречейки им да тръгнат. Това доведе до сериозни забавяния в работата на влаковата мрежа, отбелязва Франс прес.

Снимка: БТА

Освен това днес трябваше да започнат отново занятията в университетите, но студентите, които са гръбначният стълб на протестното движение, призоваха за бойкотирането им.

Хиляди протестиращи се събраха вчера пред международното летище в Хонконг в пореден опит да привлекат вниманието на света към своята борба за повече демокрация в тази китайска автономна територия, предадоха Ройтерс и ДПА.

Пътниците продължаваха необезпокоявани да влизат и излизат от терминала, а самолетите да кацат и излитат, въпреки че влаковете за летището бяха спрени, а демонстрантите бяха призовали населението да блокира шосетата до въздушния порт.

Привечер демонстрантите напуснаха летището и на голяма група потеглиха по шосе към близкото населено място Тун Чун. Преди да се оттеглят, те издигнаха барикади, за да държат полицията на разстояние и пръскаха с пожарогасители по земята.

Преди три седмици облечените в черно демонстранти буквално задръстиха сградата на летището и влязоха в ожесточени сблъсъци с органите на реда. Тогава имаше отменени и отложени полети. Някои наблюдатели казват, че блокиранията на летището може да лишат протестиращите от обществена подкрепа.

Снимка: БТА

Бившата британска колония, върната на Китай през 1997 г., е под напрежение от началото на юни заради многолюдни демонстрации срещу проектозакон, който би позволил екстрадиция в континентален Китай на заподозрени лица. Законопроектът беше оттеглен, но протестът прерасна в движение, понякога съпроводено с насилие, срещу влиянието на Пекин, който задушава свободите в територията.

Днес няколкостотин демонстранти се събраха пред британското консулство в центъра на Хонконг. Под развявани флагове на Обединеното кралство те скандираха "Бог да пази кралицата".

Предният ден бе изпълнен с насилие, продължило до през нощта, като полицията използва сълзотворен газ, водни оръдия и гумени куршуми срещу протестиращите, които хвърляха твърди предмети и петролни бомби и подпалиха една барикада, припомниха агенциите.

Снимка: БТА