Колкото повече наближава 1 октомври - 70-ата годишнина от създаването на КНР, толкова по-ожесточена става съпротивата й срещу опитите на Вашингтон да развали празника. Пекин разпространи данни, сочещи колко и на кого точно плащат американците в Хонконг. Същевременно китайското външно министерство скастри съветника на американския президент по националната сигурност Джон Болтън заради нападките му срещу подпомагането на бедни страни от Китай. Американското контраразузнаване не остана длъжно и съобщи как китайците вербуват шпиони чрез интернет. Според експерти Пекин ще положи усилия да усмири бившата британска колония, без да вкарва там войски.

Безгрижните потребители на социалната мрежа Линкедин - те между другото са 645 милиона в цял свят, нямат и представа, че някой хубав ден може да станат плячка на китайските ловци на глави. Става дума за умни американски глави, особено на бивши служители от държавния апарат.

Уилям Иванина, директор на Националния център за контраразузнаване и сигурност, разкри една страшна тайна. По думите му днес изобщо не е задължително да пътуваш до Америка, за да си търсиш там шпиони. Може просто да си седиш пред компютъра някъде в Китай и да пращаш приятелски послания до подходящи обекти за вербовка. Най-добре чрез Линкедин.

По данни на "Ню Йорк таймс" китайците разпространяват дезинформация и чрез Фейсбук, Туитър и ЮТюб. Получили сигнали от правителствени служби, тези мрежи започнаха да търсят и заличават подозрителни акаунти.

В изобличаването на коварните китайски кроежи се включи и тежка артилерия в лицето на Джон Болтън. Той пристигна в Украйна главно с цел да осуети покупката на прочутия украински завод "Мотор Сич" от китайци. Но използва визитата и за предупреждение към бедните държави, че ако получават инвестиции от Китай, може да се озоват в "дългова яма".

Говорителят на китайската дипломация Гън Шуан реагира с думите, че Болтън иска да забие клин между Китай и партньорите му, да очерни китайския мегапроект "Нов път на коприната".

В окото на американско-китайския пропаганден тайфун впрочем днес е Хонконг, където почти 12 седмици вече не стихват масови протести. Ако се доверим на централния орган на китайската компартия - в. "Женмин жибао", китайските спецслужби най-сетне са установили как чужденци спонсорират антиправителствените прояви.

Картината изглежда така:

В авангарда на протестите е сдружението "Контрол върху човешките права в Сянган (Хонконг)". Още от 1995 г. то получава средства по линия на Националния фонд за демокрация в САЩ (NED). По данни на фонда от 2018 г. общият размер на сумите надвърля 3,95 милиона долара.

Тези цифри са само върхът на айсберга, защото повечето разходи на фонда не се огласяват с оглед "чувствителността на информацията от гледище на разпространението", изтъква китайският вестник. NED се представя като неправителствена организация, но е тясно свързан с Конгреса и разузнаванията на САЩ, бил е задкулисен организатор на голям брой цветни революции.

Обвиненията към САЩ се подкрепят с препратка към германския в. "Ханделсблат". Той публикува статия, според която САЩ призовават Хонконг и Пекин към сдържано поведение, а същевременно провокират конфликти чрез препоръки, действия и финансиране. 

На този фон изглежда съвсем логично решението на пекинските власти, забранили на два американски военни кораба да се отбият в Хонконг. Нежеланите гости получиха отказ за достъп и до пристанище Циндао.

В необявения идеологически двубой с китайците обаче американците разполагаха с още един коз - и го пуснаха в ход. Твърдейки, че в Хонконг са се активизирали клетки на китайската компартия, съществували досега безмълвно и в нелегалност.

КПК пусна корени в Хонконг още докато територията бе колония. След предаването й на Китай през 1997 г. партията остана нерегистрирана. Наброяваше обаче хиляди членове. А през последните дни взе да мобилизира привържениците си - те излизат на групи, апелиращи за приключване на демонстрациите с викове: "Спрете насилието, спрете безредиците!".

Василий Кашин, водещ научен сътрудник в Института за Далечния изток към РАН, посочи пред "Независимая газета": "Нищо чудно, че американците са използвали Хонконг като слаба брънка в китайската система за отбрана, и че са развивали там неправителствени структури. В същото време има и друго явление - нелегални клетки на КПК. Сиреч компартията, дори след като е поела властта през 1949 г., не е премахнала възможността за нелегално членство. По принцип в територии като Хонконг, където е нецелесъобразно да се афишират партийни органи, може да действат подобни групи".

Експертът посочи два възможни според него сценария за развитие на събитията. "Китай би предпочел протестът да се поуталожи, за да бъде потушен от местните правоохранителни органи. А негативният вариант е да вкара сили от континента. Това ще е тежък удар върху концепцията "една страна - две системи", отбеляза Кашин.

Превод: Андрей Шарков, БТА