Хлор е бил използван при смъртоносна атака срещу сирийския град Дума през април 2018 г. Това обяви Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) в дългоочакван окончателен доклад за инцидента, предават AFP и "Фокус".

Докладът на ОЗХО, бързо отхвърлен от Русия, твърди, че два цилиндъра, съдържащи отровния газ, са хвърлени върху жилищен блок в Дума през април 2018 година.

Западните сили, водени от Съединените щати, обвиниха режима на сирийския президент Башар Асад за нападението и извършиха въздушни удари върху военни съоръжения в отговор на атаката.

Базираната в Хага ОЗХО заяви, че "има основателни данни, че на 7 април 2018 година е използван токсичен химикал като оръжие. Този токсичен химикал е съдържал реактивен хлор. Отровният химикал вероятно е бил молекулярен хлор", посочи в изявление ОЗХО.

Констатациите бяха потвърдени в междинен доклад, публикуван миналия юли, в който местни източници, цитирани от ОЗХО, заявиха, че най-малко 43 души са били убити при нападението.

Организацията заяви, че не е открила доказателства за използването на невропаралитични агенти, както преди това са предполагали някои страни в конфликта.

Докладът не посочва извършителя, защото това не беше в правомощията на ОЗХО по това време, въпреки че оттогава на Организацията бяха дадени правомощия да разследва отговорността за всички химически атаки в Сирия до 2014 г.

Използването на хлор като оръжие е забранено от Конвенцията за химическите оръжия, ратифицирана през 2013 г., и от обичайното международно хуманитарно право.

ОЗХО е документирала системна употреба на забранения нервнопаралитичен агент зарин и на хлор при гражданската война в Сирия.