Засилени са мерките за сигурност край сградата на Московския градски съд, където тече заседанието по повод искането на столичното управление на федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) да бъде сменена условната присъда на опозиционера Алексей Навални по дело за измама спрямо фирмата "Ив Роше" с ефективна такава, предава ТАСС.

Руската полиция започна да арестува хора, които се събираха при сградата на съда и скандират в подкрепа на опозиционера.

Край сградата на съда са разположени значителни сили от специалните полицейски части ОМОН, федералната служба Росгвардия и Втори оперативен полк, предназначен за борба с масови безредици.

На подстъпите към съда са поставени метални заграждения. До най-близката метростанция дежурят подсилени полицейски екипи. Пътните артерии край сградата са препречени с техника за почистване на улици.

През декември 2014 г. московски съд осъди Алексей Навални за измами спрямо фирмите "Ив Роше" и "Многопрофилна процесингова компания" на три години и половина условно с изпитателен срок от 5 години, който впоследствие бе продължен с една година поради закононарушения от страна на осъдения.

През декември 2020 г. московският офис на ФСИН се обърна към съда с искане условната присъда на Навални да бъде променена на ефективна заради системни нарушения на мярката за неотклонение - подписка, включително след изписването му от германската клиника, където опозиционерът се лекуваше след предполагаемо отравяне през август в Сибир.

Навални бе обявен за издирване на 29 декември и арестуван през януари на московско летище при завръщането си от Германия, напомня ТАСС.

На делото днес присъстват редица чуждестранни дипломати. "Това е саморазобличаване на Запада в опитите му за сдържане на Русия и натиск върху съдията", написа по-рано днес във Фейсбук говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

Тя напомни, че "дипломатите по традиция подкрепят в съдилищата граждани на страните си".

"Това обаче вече не е просто намеса във вътрешните работи на една суверенна държава. Това е саморазобличаване на неблаговидната и противозаконна роля на колективния Запад в опитите му за възпиране на Русия. Или е опит за психологически натиск върху съдията?", написа Захарова.

ТАСС съобщи, че в съда са пристигнали около 20 представители на посолства, включително от мисиите на САЩ, България, Полша, Латвия, Австрия и Швейцария.

В същото време Кремъл изрази надежда, че ЕС няма да допусне "глупостта" да обвърже бъдещето на отношенията си с Русия със съдбата на задържания опозиционер Алексей Навални, предаде Франс прес.

"Надяваме се, че никой няма да допусне глупостта да обвърже перспективата на отношенията Русия-ЕС с един пребиваващ в ареста", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, няколко дни преди посещението на шефа на дипломацията на ЕС Жозеп Борел и след критики на ЕС за репресиите срещу Навални и негови привърженици.

"Ако той (Борел) носи твърдо послание, нашият министър (Сергей Лавров) ще му отвърне също толкова твърдо", каза Песков.

Борел настоя да се види с Навални, който е в затвор от 17 януари след завръщането си от Германия, където се лекуваше от отравяне, за което се обвинява Кремъл.

Песков заяви, че този въпрос зависи от следователите и съда, но запита на какво основание Борел би посетил Навални.

"Той не му е роднина, не му е познат, никакъв не му е", каза Песков.

Песков подчерта, че ситуацията с Навални е тема, по която Русия няма да се вслушва във външни изявления, предаде ТАСС.

"Готови сме последователно и търпеливо да обясняваме всичко, но не възнамеряваме да реагираме на поучаващи изявления и да ги вземаме под внимание", каза той.

Борел ще е на визита в Москва от 4 до 6 февруари.

Той ще обсъди с руския външен министър Сергей Лавров двустранните отношения, борбата с пандемията, иранското ядрено споразумение, конфликта в Украйна и ареста на Навални.