В интервю за американската телевизия CBS Хилари Клинтън заяви, че нейният съпруг и бивш президент на Америка Бил Клинтън, "абсолютно не е трябвало да подава оставка" заради скандала с Моника Люински, предава BusinessInsider.

Бившата първа дама, бивш държавен секретар и неуспял кандидат за президент на САЩ трябваше да отговаря на серия неудобни въпроси, относно аферата на мъжа си с 22-годишната по онова време Моника Люински, която работеше като стажантка в Белия Дом.

Бил Клинтън не се е възползвал от своята позиция и власт, а по време на аферата Моника е била пълнолетна, заявява Хилари Клинтън.

На въпрос относно желанията за импийчмънт срещу нейния съпруг, тя отклонява темата, заявявайки, че срещу сегашния президент Доналд Тръмп също има повдигнати редица обвинения за сексуален тормоз, но разследване липсвало.

Моника Люински обаче не е съгласна с Хилари Клинтън. В списание Vanity Fair тя заявява, че въпреки, че не е била изнасилена от бившия президент на САЩ, той определено се е възползвал от своята властимаща позиция. След като аферата й излязла на яве, тя станала обект на множество атаки, както от страна на републиканците, така и от страна на демократите, оказвайки се неволна жертва в борба за власт.

Разследването показа, че между ноември 1995 и март 1997 г. Бил Клинтън и Моника Люински са имали сексуална връзка, като са използвали за своите срещи Белия дом и прословутия Овален кабинет. След разкритието на информацията за извънбрачната връзка, Бил Клинтън отрича аферата в официално обръщение към американския народ, наричайки обвиненията "фалшиви". Цялата администрация на тогавашния президент също поддържа тезата, че афера е нямало, но тази теза е доказана за невярна, след като Люински представя неоспорими доказателства, включително ДНК. Републиканците, които тогава са в опозиция, започват процедура за отстраняване на президента от власт заради неговата лъжа и възпрепятстване на правосъдието. Макар кампанията за импийчмънт да е неуспешна, скандалът е една от причините довели до загубата на демократите на президентските избори през 2000 година и победата на републиканеца Джордж Буш-младши.