Хаосът на британското пристанище Дувър продължава, докато шофьорите на тежкотоварни камиони чакат да бъдат тествани за коронавирус, за да могат да преминат от другата страна на Ламанша, след като Франция отвори границата си, но постави условие за отрицателна проба.

Тестването обаче протича много бавно.

Съобщено бе, че на летището Манстън, където са паркирани много тирове, тестването е било прекратено късно снощи, поради недостиг на медицински персонал.

Кореспонденти на Би Би Си и Скай нюз съобщиха, че на пристанището почти няма раздвижване, а ситуацията се усложнява, защото освен паркираните в околностите около 5 000 тира продължават да пристигат още камиони.

Голяма част от българските международни шофьори вече са преминали прохода през Ламанша през Дувър. Това съобщиха пред БНТ от една от големите наши превозвачески фирми.

По информация на Съюза на международните превозвачи опашките са се образували заради липсата на координация между френските и английските власти. Френските власти изискват всички шофьори да имат тест за Ковид-19, а английските нямат физическата възможност да направят толкова тестове за кратко време.

Същевременно Китай обяви днес, че спира полетите от и до Обединеното кралство след откриването на нов щам на коронавируса в европейската страна, предаде Франс прес.

Китайското външно министерство каза в прессъобщение, че решението е взето след щателна оценка и се дължи на "изключителната природа на мутацията на вируса и неговото потенциално въздействие".

Китай, откъдето започна заразата с новия коронавирус в края на миналата година, успя до голяма степен да овладее епидемията на своя територия.

За последното денонощие в Китай са установени само 17 нови случая на КОВИД-19 и 14 асимптоматични случая. В 11 от тях става дума за хора, пристигнали от чужбина, предаде Ройтерс.