Новият първи министър на Шотландия - подкрепящият независимостта Хамза Юсаф, официално встъпи в длъжност днес, след като положи клетва пред Висшия съд на Шотландия, съобщи Франс прес.

37-годишният мюсюлманин Хамза Юсаф е както първият имигрант начело на местното правителство, така и най-младият лидер в историята на Шотландия. Облечен в черна тога, в присъствието на семейството си, той положи клетва като първи министър и се закле във вярност на крал Чарлз Трети в най-висшия граждански съд в Шотландия.

В понеделник Юсаф беше избран за лидер на мнозинството на Шотландската партия за независимост (ШНП) с вътрешно гласуване. То беше предизвикано миналия месец от изненадващата оставка на Никола Стърджън след осем години на поста, а вчера Юсаф беше официално избран от парламента да оглави шотландското правителство. То отговаря за образованието, здравеопазването и правосъдието.

По-късно днес той обяви и състава на правителството си. Новият кабинет се състои преобладаващо от жени, съобщи Франс прес.

"Шотландското правителство трябва в максимална степен да прилича на хората, чиито представители сме", изтъкна Юсаф, след като представи членовете на новото правителство.

"Освен с това, че съм първият първи министър (на Шотландия) от етническо малцинство, се радвам, че в правителството ми ще има рекорден брой жени, а също така и доста млади хора", изтъкна новият шотландски лидер.

 

В първата си реч след обявяването на победата си в понеделник новият шотландски лидер обеща да бъде част от "поколението, което ще постигне независимост", като подчерта, че народът на Шотландия "се нуждае от независимост сега, повече от всякога".

Снимка: AP/БТА

Импулсът за подкрепа на независимостта се съживи след Брекзит, на който шотландците масово се противопоставиха.

Снимка: AP/БТА

Той обаче беше възпрепятстван от многократния отказ на Лондон да разреши произвеждането на нов референдум, подсилен от неотдавнашното решение на британския Върховен съд, припомня АФП.